U fokusu

Nagrada za najbolji istraživačko-novinarski rad Maji Hrgović

Nagrada za najbolji istraživačko-novinarski rad, koju dodjeljuje Balkan Investigative Reporting Network , uručena je Maji Hrgović na svečanosti u Berlinu prošlog vikenda. Nagradu je novinarka Novog lista osvojila kao stipendistica programa Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, u sklopu kojega je istražila socioekonomske promjene u strukturi obitelji na Balkanu. Libela se pridružuje čestitkama!

Nagrada za najbolji istraživačko-novinarski rad Maji Hrgović

 

Nagrada za najbolji istraživačko-novinarski rad, koju dodjeljuje Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) u suradnji sa zakladama Erste i Robret Bosch, uručena je Maji Hrgović na svečanosti u Berlinu prošlog vikenda. Nagradu koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 4000 eura, novinarka Novog lista osvojila je kao ovogodišnja stipendistica programa Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, u sklopu kojega je istražila socioekonomske promjene u strukturi obitelji na Balkanu.

Nagrađeni tekst, “Families Pay Price as the Women Go West” (koji ste imali prilike čitati i na Libeli), rezultat je tromjesečnog istraživanja provedenog u Italiji, Bugarskoj i Rumunjskoj, gdje je Hrgović intervjuirala desetke žena koje privremenim radom na Zapadu prehranjuju svoje obitelji. Ispod onoga što se doima kao val emancipacije žena s Balkana, krije se sumoran svijet osobnih tragedija, imigrantske potlačenosti i masovnih samoubojstava napuštene djece u ruralnim krajevima Rumunjske.

– Nagrađeni je tekst temeljito istražen i izvrsno napisan. Zahvalni smo autorici što nas je upoznala s fenomenom koji je potpuno svjež i izuzetno relevantan, koliko za Balkan toliko i za cijelu Europu, rekao je Tim Judah, jedan od najistaknutijih europskih istraživačkih novinara i član selekcijske komisije koja je odlučivala o nagradi.

Tekst je u listopadu premijerno objavljen u sarajevskom “Osolobođenju” i prenesen u vodećim dnevnim i tjednim listovima u Srbiji, Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori. Ovih dana objavit će ga i austrijski Der Standard.

Osim Tima Judaha, u žiriju su bili Wolfgang Wähner-Schmidt, Reutersov urednik za Europu; Alexandra Föderl-Schmid, glavna urednica austrijskog Der Standarda; Gerald Knaus, predsjednik European Stability Initiative; Christiane Schlötzer, novinarka i urednica u Süddeutsche Zeitungu te Remzi Lani, direktor Albanian Media Institutea.

Balkanska stipendija za novinarsku izuzetnost rezultirala je i dvojezičnom publikacijom u kojoj su sabrani tekstovi desetero ovogodišnjih stipendista. Odabrani između 120 novinara iz regije, oni su se svojim istraživačkim projektima bavili različitim rodnim, nacionalnim, vjerskim i kulturnim vidovima identiteta. Knjiga “Identity: A Search for Belonging in a Changing Europe” bit će predstavljena kroz ciklus okruglih stolova i tribina, a zagrebačka promocija, zakazana za 16. 12., održat će se u Novinarskom domu.

Balkan Fellowship for Journalistic Excellence financijski i profesionalno odgovara na rastuću potrebu za kvalitetnijim i nepristranim izvještavanjem o kompleksnim promjenama u regiji i u EU.