Vijesti

27.11.2009. 14:00:28 (Javno.com/Libela)

Ministar Popijač u svom prvom nastupu u Saboru

"Trudnoća nije bolest"

Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu novog Zakona o radu, a zastupnicima se po prvi puta obratio novi ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji je posebno pozdravio sindikalce koji raspravu prate s galerije, poručivši kako "poslodavaca tamo nema, jer vjerojatno rade".

Popijač je odbacio tumačenja da predloženi ZOR umanjuje stečena radnička prava. Naglasio je da je riječ o usklađivanju hrvatskog radnog zakonodavstva s europskim te da je predloženi tekst potpuno na tragu dogovora socijalnih partnera iz prosinca 2008.

Naglasio je da je i rješenje o radu na određeno vrijeme u skladu sa europskim direktivama, a odbacio je tumačenja sindikata da će takvi ugovori postati pravilo.

 

Poslodavci zlorabili sadašnje rješenje

Popijač ističe da ZOR izrijekom govori kako je rad na određeno vrijeme iznimka te da od poslodavca traži da dokaže opravdanost sklapanja takvog ugovora. Važećim je zakonom takav rad ograničen na tri godine, za rad kod istog poslodavca na istom radnom mjestu.

Vlada predlaže da se to vremensko ograničenje odnosi i na rad na različitim poslovima, a ministar Popijač tumači da takvo rješenje ide u prilog radnicima.

Objasnio je da su poslodavci zlorabili sadašnje rješenje, pa su im radnici i pola radnog vijeka radili po ugovoru na određeno vrijeme. Popijač je odbacio i tumačenja da odredbe kojima se omogućuje preraspodjela radnog vremena ide na štetu radnika, a kaže kako je takvo rješenje bilo nužno zbog orijentiranosti nekih grana na sezonski rad.

Kazao je i kako europske direktive onemogućuju potpunu zabranu noćnog rada za trudnice. Naglasio je da trudnoća nije bolest te da liječnici trebaju utvrditi individualno zdravstveno stanje trudnica.

Stav Nezavisnih hrvatskih sindikata o tome što ZOR donosi ženama pročitajte ovdje!

Tagovi: đuro popijač, ministarstvo gospodarstva, tržište rada, zakon o radu

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM