Vijesti

17.02.2009. 09:59:46 (Tportal.hr)

Sve više cenzure

U povodu tematske sjednice saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina o javnoj televiziji, skupina novinara, nekoliko udruga civilnoga društva i nekoliko pojedinaca poslali su saborskim odborima 'pismo zabrinutosti zbog stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj i zabrinjavajućeg položaja novinarske profesije'.

Nevladina udruga B.a.b.e., koja je jedna od potpisnica pisma, priopćila je da su pismo potpisali 41 novinar i novinarka, 53 organizacije civilnoga društva i šestoro pojedinaca i pojedinki.

Potpisnici su, kako se navodi, 'ocijenili da je 2008. bila ekstremno teška zbog sve prisutnije cenzure u javnim i privatnim medijima, te kršenja profesionalnih i socijalnih prava novinara'. Od Sabora zahtijevaju da donosi zakone koji reguliraju i osiguravaju medijske slobode, te nadzire provedbu tih zakona, dok ih je Vlada dužna provoditi u djelo.

Inicijalno pismo javnosti potpisale su Nataša Škaričić, Sanja Sarnavka i Sanja Modrić, te ga poslale na adrese saborskog Odbora za medije i Odbora za ljudska prava, Ministarstva kulture koje je formalno zaduženo za medije u Vladi i potpredsjednice Vlade zaduženoj za stanje ljudskih prava u Hrvatskoj.

Potpisnici upozoravaju da su iz velikih medijskih kuća u prošloj godini mahom otišla ugledna i značajna novinarska imena, neka potpuno napustivši novinarstvo. 'Utemeljena je naša sumnja kako se ne radi o procesu uobičajenom za medijsko tržište rada, već o zabrinjavajućoj tendenciji snižavanja profesionalnih standarda u najvećim i najmoćnijim medijskim kućama te učinkovitoj cenzuri koja se redovito opravdava tehnomenadžerskim rječnikom', stoji u pismu.

U priopćenju se također navodi da će Inicijativni odbor osnivati odbor 'Anti-cenzura' za sustavno praćenje i analizu stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Tagovi: babe, mediji

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM