U fokusu

Pusić: Umjesto da kazni nasilnika, sustav ga izjednačava sa žrtvom

Pusić: Umjesto da kazni nasilnika, sustav ga izjednačava sa žrtvom

Sustav (centri za socijalnu skrb, policija i sudstvo), umjesto da sankcionira nasilnika, često ga izjednačava sa žrtvom nasilja, koja osim obiteljskog proživljava i strukturalno nasilje, istaknuto je to na danas održanom okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga.

Na skupu je naglašeno i primjerima iz Autonomne ženske kuće potkrijepljeno da policija, nakon intervencije zbog nasilja nad ženom, često zbog nasilja u obitelji kazneno ili prekršajno prijavljuje i nasilnika i žrtvu, što potvrđuju i sudovi.

Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće navela je šest slučajeva, ustvrdivši da su žene kao žrtve nasilja zbog neučinkovitosti sustava često dvostruko viktimizirane. Naime, nakon nasilja partnera izložene su i strukturalnom nasilju zbog nebrige institucija koje bi im morale pomoći.

U centrima socijalne skrbi, kazala je, često razmišljaju na način kako je razumljivo da partner tuče partnericu, “jer to sigurno ne bi činio da je dobra žena ili majka”, da ne vjeruju iskazu žrtve te ne reagiraju kada je to potrebno.

Policija, pak, žrtvu koja se pokušava obraniti od nasilnika ili ga verbalno vrijeđa često tretira kao nasilnika, dok prekršajnim sudovima, upozorila je Tolle, treba više mjeseci za odluku o privremenoj mjeri, a ona je često na štetu žrtve.

Predsjednička kandidatkinja HNS-a Vesna Pusić istaknula je da atmosferi u kojoj se poštuje dostojanstvo žene ne pridonosi ni država svojim propisima, poput Zakona o medicinskoj oplodnji, po kojemu, ocjenjuje, o tome kako će na svijet donijeti dijete umjesto žene odlučuje parlamentarna većina i ministar zdravstva.

“Takav pristup destruira pravo na privatnost ženske osobe i negativno utječe na dostojanstvo i percepciju žene u društvu”, kazala je Pusić.

Andrea Zlatar Violić, sveučilišna profesorica, također smatra da sustav u državi i društvu uopće nema senzibilitet prema žrtvama nasilja, pa tako ni prema ženama. “Sustav nas od rođenja uči da ljubav i nasilje idu ruku pod ruku”, kazala je, ističući da Hrvatskoj kao zemlji u kojoj se nasilje promovira kao tim legitimnog ponašanja, osim neučinkovitosti nadležnih institucija, uvelike pridonosi i obrazovni sustav, koji ni u znanstvenom niti u odgojnom smislu ne vodi računa o rodno osviještenoj politici, te mediji koji nasilje marginaliziraju.

“Time što nasilje nad ženama svrstavaju u crnu kroniku, bez ikakvog sociološkog konteksta, mediji samo marginaliziraju nasilje i promoviraju ga kao obrazac ponašanja”, upozorila je Zlatar Violić.