U fokusu

Ipak žena na visokoj europskoj dužnosti

Catherine Ashton potpredsjednica Europske komisije

Sudite me po onome što radim i mislim da ćete biti zadovoljni i ponosni na mene – poručila je skepticima barunica Catherine Ashton od Uphollanda (53), nova visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost te potpredsjednica EK. Laburistica Ashton diplomirala je ekonomiju, a prošle je godine zamijenila Petera Mandelsona na mjestu europskog povjerenika za trgovinu.

Catherine Ashton potpredsjednica Europske komisije

Sudite me po onome što radim i mislim da ćete biti zadovoljni i ponosni na mene – poručila je skepticima barunica Catherine Ashton od Uphollanda (53), nova visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.
Nakon netransparentnih razglabanja o najboljim osobama za dvije nove funkcije u EU, odabir nje za šeficu diplomacije mnoge je ostavio zatečenima. Na račun Ashton, koja će pod kontrolom držati četiri milijarde eura te vojsku od 5000 diplomata, odmah su počele pristizati kritike. Moglo se čuti da nema dovoljno iskustva u vanjskoj politici, da je imenovana po ideološkom ključu i da su je postavili kako bi se “testosteronskom” čelništvu ubrizgala “estrogenska injekcija”. Kod Ashton nisu imale učinka.
Samozatajna političarka

– Pokazat ću da sam najbolja osoba za ovaj posao – samouvjereno je rekla.

Laburistica Ashton se rodila 1956. u Uphollandu. Diplomirala je ekonomiju na koledžu Badford na sveučilištu u Londonu. Udala se za novinara i osnivača online kompanije YouGov Petera Kellnera. Ima sina i kćer i tri unuka.

Kao “low profile” političarka godinama se uspinjala na položajima u vladi.

Prije toga 70-ih se borila za nuklearno razoružanje, a radila je i kao free lance politički savjetnik. Kad je došla u vladu, radila je na funkcijama srednjeg ranga i bavila se ljudskim pravima, obrazovanjem i pravosuđem.

Radila je i kao potpredsjednica nacionalnog vijeća za obitelji s jednim roditeljem, a hvalili su je za posao koji je radila kao ministrica obrazovanja. Bila je i ministrica za ustavna pitanja.
Povjerenica za trgovinu

Godine 1999. postala je doživotna zastupnica Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta, na čiju je vodeću funkciju postavljena 2007. U europske vode je uplovila prošle godine, kad je zamijenila Petera Mandelsona na mjestu europskog povjerenika za trgovinu. Na toj je funkciji, tvrde neki, pokazala što zna. Pod teretom ekonomske krize radila je na ugovorima s Kinom i Južnom Korejom i uspjela odmrznuti trgovinske odnose sa SAD-om.

– Ne pravim se da sam stručnjak, ali ono što kažem je to da su vještine koje donosim, one pregovaranja i diplomacije, a za koje mislim da sam ih demonstrirala prošle godine, ono što treba učiniti za Europu – rekla je Ashton.

Proglašena političarkom godine

Unatoč samozatajnom imidžu, Ashton i njen rad su bili prepoznati. U prilog tome govori i nekoliko naslova kojima se okrunila. Tako joj je 2005. pripao naslov ministrice godine, dok ju je Channel 4 izabrao za zastupnicu godine. Grupa za prava homoseksualaca Stonewall ju je 2006. okitila lentom političarke godine. Zanimljivo je i to da je Ashton bio savjetnica producenata nekoliko televizijskih serija oko osjetljivih priča , među ostalima i popularne serije Bostonsko pravo.