U fokusu

PETO IZDANJE FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

Festival novog cirkusa održat će se od 26. do 30. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka (Scena Travno), te u dvorani Jedinstvo na Prisavlju, najavljeno je na press konferenciji održanoj u Francuskoj medijateci. – Ovo festivalsko izdanje donosi isključivo predstave čiji su autori žene.  Dvije su s hrvatskim predznakom – najavio je ravnatelj festivala Ivan Kralj.

PETO IZDANJE FESTIVALA NOVOG CIRKUSA

 

Festival novog cirkusa održat će se od 26. do 30. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih, Zagrebačkom kazalištu lutaka (Scena Travno), te u dvorani Jedinstvo na Prisavlju, najavljeno je na jučerašnjoj press konferenciji održanoj u Francuskoj medijateci.

– Francuska medijateka u tjednu festivala pretvorit će se u festivalski centar. Nije svakidašnja situacija da se jedna kulturna institucija toliko odrekne svojih uobičajenih aktivnosti kojima se inače bavi tijekom godine. To je značajan pokazatelj naše suradnje i partnerstva – istaknuo je Ivan Kralj, ravnatelj festivala.

Veleposlanik Francuske, Njegova Ekscelencija, gospodin Jérôme Pasquier također je došao pozdraviti festival:   – Jako sam sretan što Francuska zauzima iznimno mjesto na Festivalu novog cirkusa. I bez obzira što smo povezani s drugim festivalima u Zagrebu, s Festivalom novog cirkusa njegujemo poseban odnos.

Taj odnos realizirat će se kroz gostovanje čak triju francuskh predstava u sklopu glavnog programa, čiji je dolazak poduprla i krovna francuska institucija CulturesFrance. Festival će 26. i 27.11. otvoriti Compagnie Bal čija Jeanne Mordoj, kontorcionistica, trbuhozborka, bradata žena i krotiteljica žumanjaka propituje naše tabue u predstavi “Éloge du poil“. Druga francuska zvijezda, porijeklom iz SAD-a, zove se Laura Herts (Le Rire Voyageur). Ova uspješna svjetska klaunesa, inače praprapranećakinja braće Marx, u predstavi “A Won Woman Show” u ZKL-u Travno ponudit će britku kritiku muški orijentiranoga svijeta. Na FNC se ove godine vraća i Mélissa Von Vépy (Moglice-Von Verx), akrobatkinja koju je tri godine nakon gostovanja u Zagrebu, Avignonski festival angažirao da napravi predstavu na visećem ogledalu – “Miroir, Miroir” također igra na Sceni Travno Zagrebačkog kazališta lutaka.

– Ovo festivalsko izdanje donosi isključivo predstave čiji su autori žene.  Dvije su s hrvatskim predznakom. “Poppins silazi” Dubravke Crnojević-Carić prva je domaća cirkuska predstava koja će biti producirana s obećanjem o sufinanciranju od strane Gradskog ureda za kulturu. Ta predstava u kojoj tri mlade akrobatkinje iz Trikoa propituju vlastitu ženskost, zbog prizora golotinje ne preporučuje se najmlađim posjetiteljima. Na drugoj strani, predstavu “Bambula”, o tijelu kao posudi sjećanja, režirao je njemački Hrvat Ante Ursić. Festival će u Jedinstvu zatvoriti britanski Psychological Art Circus, fuzija virtuoznog zračnog cirkusa, korporalne mime i originalnog soundtracka – najavio je ravnatelj festivala.

Uz izvedbeni program, Festival novog cirkusa ove godine organizira i međunarodnu konferenciju na Akademiji dramske umjetnosti – predavači s četiri kontinenta iznosit će svoje radove na temu “Žene & Cirkus”. Osobitost ovogodišnjeg FNC-a jest i rekordan interes europskih programatora – njih pedesetak dolazi u Zagreb gledati predstave koje je selektirao festival i koji se svake godine sve više etablira na međunarodnoj kulturnoj karti.