U fokusu

Rodna ravnopravnost počinje u lokalnim zajednicama

Proteklog je vikenda u organizaciji CESI održan seminar za nove lokalne vijećnike i vijećnice te članice i članove Povjerenstava za ravnopravnost spolova na temu “Ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici”. Seminaru su prisustvovale osobe iz središnje i sjeverozapadne Hrvatske koje su zahvaljujući različitim lokalnim iskustvima imali priliku razmijeniti ideje i projekte.

Rodna ravnopravnost počinje u lokalnim zajednicama

Proteklog je vikenda u Termama Jezerčica u organizaciji CESI održan seminar za nove lokalne vijećnike i vijećnice te članice i članove Povjerenstava za ravnopravnost spolova na temu “Ostvarenje ravnopravnosti žena i muškaraca u lokalnoj zajednici”. Seminaru su prisustvovale 24 osobe iz središnje i sjeverozapadne Hrvatske koje su zahvaljujući različitim lokalnim iskustvima imali priliku razmijeniti ideje i projekte te se više povezati na rješavanju zajedničkih problema. “Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije već neko vrijeme radi na osnivanju Sigurne kuće i jako mi je drago što sam na seminaru imala prilike ostvariti kontakt s kolegicom iz međimurskog povjerenstva koje je već pri kraju s tim poslom” rekla je Verica Rupčić, predsjednica koprivničko-križevačkog povjerenstva.

 

Sudionici/e seminara razgovarali su o strategijama i planovima za ostvarenje rodne ravnopravnosti u svojim županijama, gradovima i općinama, a kao neka od prioritetnih područja ustanovljeni su problemi nezaposlenosti, nasilja u obitelji, usklađivanja profesionalnog i privatnog života te sudjelovanja žena u lokalnoj politici. Temeljem toga izrađeni su i akcijski planovi koje sudionice seminara mogu primijeniti u svojim lokalnim zajednicama.

 

Vijećnice iz gradova i županija u kojima nema povjerenstava za ravnopravnost spolova ili ona ne funkcioniraju iskazale su snažnu volju da pokrenu osnivanje ili promjenu postojećeg Povjerenstva jer lokalni mehanizmi za promicanje ravnopravnosti spolova jedan su od preduvjeta za provođenje rodno osviještene politike na lokalnoj razini. “Iako imamo županijsko Povjerenstvo, ono je isključivo sastavljeno prema političkim kriterijima i nažalost predsjednik Povjerenstva nije pretjerano zainteresiran za rad. Moramo to promijeniti i onda krenuti i u osnivanje gradskih povjerenstava” konstatirale su sudionice iz jedne od županija.

 

Obzirom da je većina sudionika/ca bila iz političkih stranaka jedan od zaključaka seminara je da se samo nadstranačkom suradnjom mogu postići stvarne promjene i ostvariti jednake mogućnosti za žene i muškarce u lokalnim zajednicama. Kako je rekla jedna od sudionica seminara “Kada bi na našem Gradskom vijeću vladala ovakva atmosfera i kada bi bilo više razumijevanja između stranaka moglo bi se puno više toga napraviti u lokalnim sredinama po pitanju jednakih mogućnosti”.

 

Seminar je proveden u sklopu zajedničkog projekta “Osnaživanje žena i muškaraca za provođenje rodno osviještene politike na lokalnoj razini” koji provode organizacije za ženska ljudska prava CESI, B.a.b.e, Domine, CGI i Delfin. Projekt je financijski podržan od strane međunarodne zaklade Balkan Trust Foundation i Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.