U fokusu

I službeno započela predsjednička kampanja

I službeno započela predsjednička kampanja

daguella manera

Izborna promidžba za izbor novoga hrvatskog predsjednika ili predsjednicu službeno počinje u četvrtak, 19. studenoga, a trajat će nešto dulje od mjesec dana, do 25. prosinca.

U utrci će sudjelovati 12 kandidata čije je kandidature Državno izborno povjerenstvo (DIP) jučer proglasilo pravovaljanima jer su prikupili više od 10 tisuća potpisa potpore.

Potporu stranaka imat će petero kandidata: HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang, SDP-ov Ivo Josipović, IDS-ov Damir Kajin, HNS-ova kandidtkinja Vesna Pusić i Slavko Vukšić iz Demokratske stranke slavonske ravnice – Slavonska ravnica, a sedmero kandidata na izbore izlazi kao nezavisni kandidati: Milan Bandić, Josip Jurčević, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Škare-Ožbolt, Miroslav Tuđman i Nadan Vidošević.

 Prvi izborni krug za predsjednika Republike održat će se 27. prosinca i osvoji li tko od kandidata većinu glasova svih birača koji iziđu na izbore, Hrvatska će u prvome krugu dobiti novog predsjednika.

 

U protivnom, dva kandidata s najviše osvojenih glasova idu u drugi izborni krug koji će se održati 10. siječnja iduće godine. Pobjednik i novi predsjednik bit će kandidat koji u drugome krugu osvoji više glasova. Ako kandidati na ponovljenim izborima osvoje jednak broj glasova birača, izbor se još jedanput ponavlja.

 

Novi predsjednik preuzima dužnost 18. veljače 2010.

Izabrani predsjednik preuzima dužnost posljednjeg dana mandata predsjednika, 18. veljače 2010., prisegom pred Ustavnim sudom.

Iz DIP-a izvješćuju da birači do 12. prosinca mogu provjeriti popise birača radi eventualne izmjene i dopune jer nakon tog roka provjera više neće biti moguća.

Najavljeni predsjednički izbori peti su u neovisnoj Hrvatskoj: 1992. i 1997. za hrvatskog predsjednika izabran je Franjo Tuđman, a 2000. i 2005. Stjepan Mesić.

Na izborima 1992. bilo je osam kandidata, 1997. trojica, a na prošlim predsjedničkim izborima 2005. bilo je 13 kandidata.