U fokusu

Španjolska protiv obiteljskog nasilja

Španjolska kani uvesti paneuropske mjere za suzbijanje nasilja u obitelji kad 1. siječnja preuzme predsjedanje EU-om, objavila je španjolska vlada. Socijalistička španjolska vlada, koja je borbu protiv nasilja nad ženama uvrstila među svoje prioritete, planira promicati tri inicijative, najavila je ministrica za ravnopravnost Bibiana Aido.

Španjolska protiv obiteljskog nasilja

Španjolska kani uvesti paneuropske mjere za suzbijanje nasilja u obitelji kad 1. siječnja preuzme predsjedanje EU-om, objavila je španjolska vlada.

Socijalistička španjolska vlada, koja je borbu protiv nasilja nad ženama uvrstila među svoje prioritete, planira promicati tri inicijative, najavila je ministrica za ravnopravnost Bibiana Aido.

Prva je uspostava europskog opservatorija za obiteljsko nasilje koji će prikupljati podatke, uspostaviti zajedničke instrumente i procjenjivati opće stanje, kazala je. Druga je uvođenje europskog naloga za zaštitu žrtava kako bi se zaštitne mjere nastavile primjenjivati kad zlostavljana osoba prijeđe europske granice, dodala je. Treća je mjera uvođenje telefonske linije za žrtve obiteljskog nasilja.

U Španjolskoj je 2005. stupio na snagu zakon, prvi te vrste u Europi, kojim su uvedeni posebni sudovi i centri za prihvat žena žrtava obiteljskog nasilja. Vlada je prošle godine donijela i mjeru po kojoj svi muškarci kojima je sud zabranio približavanje njihovim bivšim partnericama moraju nositi elektronički čip za praćenje.

Uvedene su i dvije posebne telefonske linije, jedna za muškarce koji žele kontrolirati svoju agresiju, a druga za napadnute žene. Unatoč tim mjerama, prošle je godine u Španjolskoj najmanje 76 žena ubio njihov partner ili bivši partner, po vladinim podacima.