U fokusu

jer one su to zaslužile

Ženskom stranom ulice

Ženskom stranom ulice

Mladforma

Neformalna inicijativa mladih Mladforma povodom Međunarodnog dana žena organizirala je akciju “Ženskom stranom ulice“.

Prenosimo njihovo priopćenje:

Akcija “Ženskom stranom ulice” danas je predstavljena simboličnim postavljanjem novih ploča s imenima žena koje su ostavile svoj snažan filantropski, solidaran i aktivistički doprinos gradu Osijeku.

Članovi_ce Mladforme su tijekom godine mapirali ulice grada koje nose nazive istaknutih žena, no njihov broj je znatno manji – tek nekoliko ulica u Osijeku možemo osloviti ženskim imenom. Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena. Tako su tri utjecajne i inspirativne žene u ponedjeljak privremeno dobile svoje ulice: Adela Deszaty, Josipa Glembay i Matilda Hengl.

Što se tiče osnovnih škola u Osijeku, premda su statistički nešto bolje, odražavaju sličan omjer – 12 muškaraca i 2 žene, što je posebno problematično s obzirom na to da udio muškaraca i žena zaposlenih u prosvjeti svjedoči upravo suprotnim omjerima.

Inicijativa je u suradnji s tri osječke škole, koje ujedno provode i izvannastavnu aktivnost građanskog odgoja i obrazovanja –  OŠ Retfala, OŠ Fran Krsto Frankopan i OŠ Vladimira Becića – odlučila na nekoliko dana posvetiti nazive škola trima ženama iz područja prosvjete: Marija Malbaša, Otti Berger i Julijana Divald.

Akciju je podržala Zaklada Slagalica, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, Kinematografi Osijek, Filozofski fakultet u Osijeku i Grad Osijek, koji je osigurao dozvolu za postavljanje.

“Ovo je inicijativa na kojoj smo radili proteklu godinu jer dobre ideje se razrađuju i pažljivo plasiraju, a utjecaj možemo mjeriti snažnom podrškom naših članova/ica, partnera/ica i prijatelja/ica. Prođite ponosno kraj novih ulica i škola u gradu jer one su to zaslužile,” ističu iz Mladforme.

{slika}

“ŽENSKOM STRANOM ULICE”

…ili zašto smo odabrali baš ove žene:

1.       Adela Deszaty bila je velika osječka filantropkinja. Bila je glazbeno obrazovana te je utemeljila osječki trio (Deszaty, Blau, Hummel). Jedna je od osnivačica Crvenog Križa u Osijeku. Nakon svoje tragične i nasilne smrti, sav svoj imetak ostavila je za gradske potrebe, a naročito za siromašne učenike.

Ulica Hrvatske republike na kratko će postati Ulica Adele Deszaty

2.       Matilda Hengl bila je supružnica osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla. Zaslužna je za izgradnju predivne secesijske zgrade osječke Gradske i Sveučilišne knjižnice. Bila je velika ljubiteljica knjiga te je imala pozamašnu kućnu biblioteku. 1936. godine Matilda u svojoj oporuci kuću s kompletnim namještajem i svoju zbirku od 5.000 knjiga poklanja gradu Osijeku.

Šetalište Vjekoslava Hengla na kratko će postati Ulica Matilde Hengl

3.       Josipa Glembay bila je pedagoginja i spisateljica, a danas je cijenjena po tome što je svojim ustrajnim radom ostavila dubok trag u kulturnom razvoju Osijeka. Kao pedagog pridonijela je razvitku viših djevojačkih škola, kao i reorganizaciji izdavanja školskih knjiga i učila. U Osijeku je utemeljila Udrugu učiteljica, Klub Hrvatica i Hrvatsku ženu, kojoj je bila tajnica i predsjednica. Također je utemeljila i Jubilarnu zakladu Josipe Glembay za podupiranje siromašnih učenica.

Školska ulica na kratko će postati Ulica Josipe Glembay

{slika}

4.       Marija Malbaša bila je osječka bibliotekarka, studirala je njemački i francuski u Beču. U ranijim godinama radila je kao profesorica, a od 1952. do umirovljenja vodila je knjižnicu Muzeja Slavonije. Osim toga, proučavala je povijest tiskarstva Slavonije te je napisala opsežnu bibliografiju sveukupne tiskarsko-izdavačke djelatnosti Osijeka. Danas njezino ime nosi poznata nagrada koja se dodjeljuje uspješnim knjižničarima.

Osnovna škola Vladimira Becića nosit će ime Marije Malbaše

5.       Otti Berger bila je znamenita austrougarska dizajnerica i profesorica na Bauhausovoj školi u Njemačkoj. Osim duha Bauhausa, radovi Otti nose i elemente narodnih nošnji te tkanja tekstila u Baranji. Njezini radovi mogu se pronaći po velikim muzejima svijeta, a ime Otti Berger nalazi se u svim relevantnim knjigama koje se odnose na tekstilni dizajn, Tkalačku radionicu Bauhausa, ali i ulogu žena u toj školi. Zbog svojeg židovskog podrijetla ubijena je sa svojom obitelji za vrijeme Holokausta.

Osnovna škola Retfala nosit će ime Otti Berger

6.       Julijana Divald bila je snaha poznatog osječkog tiskara Martina Divalda. Nakon smrti svojeg muža, Julijana preuzima vođenje tiskare. Julijana je u dvije godine obnovila i modernizirala rad tiskare, ali je počela objavljivati i tiskane oglase, što možemo smatrati začetkom marketinga na području Osijeka.

Osnovna škola Frana Krste Frankopana nosit će ime Julijane Divald