U fokusu

lorice upozorile kako se govor mržnje mora jasno osuditi

Kaznena prijava zbog grafita ‘Ubi pedera’ na Korzu

Kaznena prijava zbog grafita ‘Ubi pedera’ na Korzu

LORI

LORI prijavila je homofobni govor mržnje (“Ubi pedera”) koji je počinitelj ispisao na staklu izloga Gradske vijećnice grada Rijeke 24. listopada 2020. godine. Čin ispisivanja homofobne poruke mržnje nije remećenje javnog reda i mira, već je ono kazneno djelo za koje kazna zatvora može biti duga do 3 godine.

“Stoga smo 26. listopada 2020. podnijele kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Očekujemo i pozivamo državno odvjetništvo da ovo djelo detaljno istraži i počinitelja/e sankcionira. Nacionalno zakonodavstvo na raspolaganju ima anti-diskriminacijske, kaznene i prekršajne sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, zato apeliramo na državne institucije da u ovom slučaju promptno reagiraju kao znak apsolutne netolerancije na nasilje”, priopćile su LORI-ce.

Mrzilačka poruka ispisana preko izloga navedenog sadržaja i na javnoj površini čin je direktnog pozivanja na nasilje prema osobama homoseksualne orijentacije i pozivanja na počinjenje kaznenog djela ubojstva na temelju seksualne orijentacije.

“Pokušaju zastrašivanja i izražavanje mržnje ovim putem pridonosi degradaciji civilizacijskih stečevina u području ljudskih prava, te napade prema LGBTIQ osobama čini vjerojatnijima. I možda još važnije, ovakvi napadi narušavaju vrijednosti brige, solidarnosti i slavlja različitosti koje kao društvo i građani i građanke ovog grada zajedno njegujemo”, dodaju.

Podsjećamo, u izlozima Gradske vijećnice postavljena je izložba “20 godina LORI” koja uključuje brojne teme o LGBTIQ zajednici kao prikaz dugogodišnjeg rada udruge u području ljudskih prava. Namjera je izložbe ukazati na učinjene korake u osiguravanju ljudskih prava LGBTI osoba te predstaviti sadržaje koji ovo društvo čine društveno bogatijim, plemenitijim i uključivijim. Ipak, homofobni istup kojem svjedočimo govori o potrebi za učinkovitijim i pravovremenim reakcijama nadležnih tijela čija je obveza usustaviti jednakost za sve građane i građanke u Hrvatskoj.

“Svjesne smo da su govor mržnje te verbalni i fizički napadi na LGBTIQ osobe u Hrvatskoj učestali, te se zbog straha od društvene osude i izostanka reakcije nadležnih rijetko prijavljuju. Ove su godine u Zagrebu tijekom Mjeseca ponosa spaljene zastave duginih boja u Zagrebu i Splitu, stoga je iznimno važno da državne institucije pravodobno reagiraju i sankcioniraju takve izgrede.  Pozivamo LGBTIQ zajednicu tj. svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi državnom odvjetništvu, policiji, udrugama (Zagreb Pride: Rozi Megafon). Time pokazujemo da se ne prestajemo boriti, ne odustajemo i na svaki napad i nasilje bespogovorno reagiramo”, zaključile su LORI.