Vijesti

11.11.2009. 15:17:48 (Business.hr)

Žene se teže zapošljavaju

(Foto: friendly terrorist)

Na skupu pod nazivom "Žene i tržište rada - jednake mogućnosti", koji je organiziran u povodu 103. obljetnice djelovanja službe za zapošljavanje u Hrvatskoj, rečeno je da je krajem rujna u evidenciji Područne službe Zagreb (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) od ukupno 44.055 nezaposlenih bilo 56,8 posto žena, dok je lani u istom razdoblju njihov udio iznosio 61,3 posto.

Takav trend posljedica je provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja poput individualnog i grupnog informiranja i savjetovanja, obrazovanja za zapošljavanje, sufinanciranja zapošljavanja itd.

No, u usporedbi s nekim drugim europskim gradovima Zagreb još uvijek zaostaje jer je, primjerice, udio žena među nezaposlenima u Beču tek 41,9 posto, u Londonu 45,5 posto, a u Muenchenu 46,5 posto.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah pojašnjava da je uzrok tome fleksibilnije radno zakonodavstvo u razvijenim zapadnim zemljama gdje se, primjerice, puno više ljudi zapošljava uz nepuno radno vrijeme ili na određeno vrijeme.

U tim se zemljama koristi više različitih modela zapošljavanja te se znatno više izdvaja za obrazovanje i prekvalifikaciju nezaposlenih koji brže nego kod nas pronalaze novi posao, kaže Paun Jarallah.

Hrvatska se, međutim, prema problemu nezaposlenosti pogrešno postavlja već na državnoj razini pa su proračunska sredstva za poticanje aktivne politike zapošljavanja svake godine sve manja, upozorila je Jagoda Milidrag Šmit iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Posebnu pozornost trebalo bi posvetiti dodatno ugroženim kategorijama nezaposlenih žena kao što su slabije obrazovane žene, one iznad 45 godina starosti i žene s malom djecom.

Te žene gotovo uopće nisu konkurentne na tržištu rada, pa bi trebalo stvoriti nove modele za njihovo zapošljavanje, rečeno je na okruglom stolu.

Tagovi: hzz, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM