U fokusu

Žene i informacijsko-komunikacijska tehnologija

Udio žena u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija tradicionalno je malen te u njemu od početnih faza razvoja tog sektora muškarci drže prevlast. Zašto je to tako, godinama pokušavaju odgovoriti razna istraživanja, a neke odgovore daje studija “Žene i IT: zašto su djevojke nezainteresirane za informatičke studije i karijeru?”.

Žene i informacijsko-komunikacijska tehnologija

 

Udio žena u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija tradicionalno je malen te u njemu od početnih faza razvoja tog sektora muškarci drže prevlast. Zašto je to tako, godinama pokušavaju odgovoriti razne studije, no sve se uglavnom zaustavljaju na kulturološkim, sociološkim i ekonomskim faktorima. Ono što začuđuje je, suprotno očekivanju mnogih, kako uz emancipaciju žena i postignuto smanjenje diskriminacije u europskim društvima, broj žena obrazovanih i zaposlenih u ICT sektoru je u stalnom padu. To je za tu djelatnost, koja je glavni pokretač razvoja svake zemlje, u svakom slučaju negativna okolnost, jer jednak udio žena i muškaraca je itekako potreban za zdrav razvoj te djelatnosti.

 Takvi pokazatelji bili su poticaj nastanku studije “Žene i IT: zašto su djevojke nezainteresirane za  informatičke studije i karijeru?”, gdje su autori odgovor ovom problemu pokušali pronaći ispitivanjem djevojaka u starosti od 15-18 godina, dobi kada one donose ključne odluke vezane za buduće karijere. Na čemu se temelje njihove odluke o budućoj karijeri, tj. zbog čega zaobilaze informatičke studije – pitanje je koje je u središtu spomenute studije. Istraživanje je provedeno u pet zemalja Europske Unije (Italija, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Nizozemska).  Dobiveni podaci pokazali su kako najveću ulogu imaju još uvijek vladajući stereotipi o informatičkim zanimanjima i poslovima kao “muškim zanimanjima”, zatim uzori (role-models), koji su djevojkama najčešće majke, nastavnice i poznate osobe – imaju ključnu ulogu u prenošenju stavova o IT sektoru. Također, često je prisutno nerazumijevanje što zapravo IT djelatnosti uključuju i različita shvaćanja o težini istih. Primjerice, u Poljskoj gdje je pad žena u IT-u najmanji, uzori su izrazili izrazito pozitivan stav o tom sektoru.  S druge strane, u Nizozemskoj gdje majke imaju manje pozitivan stav (u članku ih autori nazivaju nedovoljno “tehnološki osviještenim”), broj djevojaka zainteresiranih za daljnje informatičko obrazovanje je znatno manji i u kontinuiranom je padu.
Ova studija je pokazala kako se nešto po tom pitanju mora učiniti, a da bi se ženska populacija privukla u jedan od najjačih i najperspektivnijih sektora ljudske djelatnosti. Ravnopravni ženski udio je potreban, zbog različitih umijeća i vještina koje žene donose u taj sektor, a koje su, između ostalih, kreativnost i socijabilnost.

Potrebno je raditi na promjeni slike o informatičkim profesijama kao isključivo muškim, najviše preko snažnih uzora. Također je i potrebno približiti karakteristike informatičkih poslova, kako bi se i pripadnice ženskog spola uvjerile da pristaje njihovim očekivanjima koje imaju od karijera.