U fokusu

Ženske nevladine organizacije pozivaju Švedsku-predsjedavajuću članicu Europske Unije

Inicirajte Europsku strategiju protiv svih oblika muškog nasilja protiv žena

Dana 9. studenog, u Stockholmu održati će se Konferencija o strategijama borbe protiv muškog  nasilja protiv žena.

Europski ženski lobi podsjeća na osnovnu ulogu civilnog društva kao ključnog aktera i sugovornika, te poziva Švedsku kao predsjedavajuću članicu i ostale države članice, da osiguraju široki konzultacijski proces sa ženskim nevladinim organizacijama na svim nivoima odlučivanja kada kreiraju politike i strategije s ciljem borbe protiv muškog nasilja protiv žena.

Inicirajte Europsku strategiju protiv svih oblika muškog nasilja protiv žena

 

Dana 9. studenog, u Stockholmu održati će se Konferencija o strategijama borbe protiv muškog  nasilja protiv žena.

 Europski ženski lobi (EWL) toplo pozdravlja ovu inicijativu koja pokazuje jaku političku volju kako bi se iz europske perspektive ukazalo na muško nasilje protiv žena.

EWL  istodobno izražava žaljenje što mnoge ženske organizacije koje imaju ogromno iskustvo u području nasilja protiv žena neće biti u mogućnosti sudjelovati na ovom događaju i to zbog nedostatka podrške od strane njihovih nacionalnih vlada.

 Kada govorimo o svim oblicima nasilja protiv žena, 45% žena u Europi pretrpjelo je / bilo podvrgnuto muškom nasilju.

Jedna od 5 žena u Europi je bila podvrgnuta nasilju u obitelji, tj. u svom vlastitom domu.

Više od jedne desetine svih žena pretrpjelo je seksualno nasilje u najužem smislu njegove definicije.

Međutim, stope prijava i presuda u slučajevima nasilja su još uvijek vrlo niske, što odražava perpetuaciju stereotipa i kulturalnih reprezentacija da je muško nasilje protiv žena privatna stvar ili da su žene te koje su krive za nasilje.

  EWL podsjeća na osnovnu ulogu civilnog društva kao ključnog aktera i sugovornika, te poziva Švedsku kao predsjedavajuću članicu i ostale države članice, da osiguraju široki konzultacijski proces sa ženskim nevladinim organizacijama na svim nivoima odlučivanja kada kreiraju politike i strategije s ciljem borbe protiv muškog nasilja protiv žena.

Ženske nevladine organizacije pozivaju različite aktere uključene u konferenciju da doprinesu sveukupnoj EU strategiji koja će dovesti do konkretnog Akcijskog plana u odnosu na sve oblike muškog nasilja protiv žena.

 Europski ženski lobi / The European Women’s Lobby (EWL) je najveća krovna organizacija ženskih organizacija i mreža u Europskoj uniji (EU), koje rade na promociji ženskih prava i jednakosti između muškaraca i žena.

 Članstvo Europskog ženskog lobija obuhvaća organizacije/mreže u svih 27 država članica EU  i u tri države kandidatkinje, kao i 21 evropsku organizaciju, a što ukupno predstavlja više od 2500 organizacija.