Vijesti

28.09.2019. 11:59:44 - Libela

uključi se u kampanju

Jesmo li gospodarice svoga tijela?

#JesuLiGospodariceSvogTijela

#JesuLiGospodariceSvogTijela (Foto: Ena Jurov)

Kada pitamo #JesuLiGospodariceSvogTijela,postavljamo pitanja vezana uz zaposlenje, osobni život, zdravlje - pitamo se o mogućnosti donošenja odluka koje se tiču tijela u kontekstu privatne, ali i javne domene, navode u svom priopćenju predstavnice Platforme za reproduktivna prava.

"Kao osobe koje iz svojih plaća izdvajaju porez, imamo pravo i očekujemo potpunu zdravstvenu zaštitu i jednako postupanje pred zakonom. Imamo pravo na odabir i održavanja i prekidanja trudnoće, odabir kontracepcije i toga tko će biti naš/a liječnik/ca. Imamo pravo birati gdje ćemo i kako roditi. Imamo pravo na zdravstvenu skrb. Imamo pravo na tjelesni integritet i pristup informacijama. Imamo se pravo ne bojati hoće li nam ugovor biti produžen ako zatrudnimo. Imamo pravo uživati u mirovini koja nam omogućuje život dostojan čovjeka", istaknula je Platforma za reprodukativna prava. 

Cilj ove kampanje je propitati #JesuLiGospodariceSvogTijela u kontekstu političkih zbivanja i odluka u Hrvatskoj i u svjetlu rasta konzervativnih tendencija, kao i rasprave u javnom prostoru o tome kako je demografska slika zemlje loša i kako jednostavno više ljudi treba imati djecu. #JesuLiGospodariceSvogTijela nastoji ponuditi informacije o realnoj slici te potaknuti na razmišljanje u kojem obimu žene doista jesu gospodarice svog tijela. 

"Međunarodni dan za siguran i legalan pobačaj obilježava se 28. rujna širom svijeta. Kako bi obilježile taj datum, pokrenule smo kampanju #JesuLiGospodariceSvogTijela, kako bi pitanje pobačaja stavile u odnos prema ostalim aspektima života koji utječu na odluku o zasnivanju obitelji. U kampanju se možete uključiti dijeljenjem vizualnog i narativnog sadržaja na društvenim mrežama. Sadržajima možete pristupiti putem ovog linka", pozvale su članice Platforme. 

Povodom Međunarodnog dana za siguran i legalan pobačaj će se u Zagrebu održati Akcija: Često odu u baštu i nikad se ne vrate (Cvjetni trg, 13 sati, više na eventu), dok će se u Rijeci u večernjim satima gledati film "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi" (Filodrammatica, 20 sati, više na eventu). 

Tagovi: abortus, jesuligospodaricesvogtijela, kampanja, međunarodni dan za siguran i legalan pobačaj, platforma za reproduktivna prava, pobačaj, pravo na abortus, reproduktivna prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM