U fokusu

Nedopušteno oglašavanje

Twitter uklonio oglase za knjigu o ginekologiji zbog riječi ‘vagina’

Twitter uklonio oglase za knjigu o ginekologiji zbog riječi ‘vagina’

Twitter je uklonio oglase za knjigu o ginekologiji jer su u tekstu upotrijebili riječ “vagina”, navodi ugledna liječnica, a prenosi news18.com.

Dr. Jennifer Gunter, kanadska ginekologinja koja ujedno piše i za New York Times, napisala je u utorak na Twitteru da je oglas njenih izdavača u svrhu promocije njene nove knjige “The Vagina Bible” blokiran na Twitteru.

Gunter, koja na Twitteru ima više od 200 tisuća pratitelja/ica i često koristi društvene medije za ispravljanje mitova o ginekologiji, napisala je: “Samo da znate, moj izdavač ne smije koristiti riječ ‘vagina’ za promociju moje knjige na Twitteru. Fotografija može sadržavati riječ, no ona se ne može nalaziti u tekstu”.

Obraćajući se CEO-u Twittera, Jacku Dorseyju, dodala je: “Dragi Jack, vagina je anatomski termin i nije ‘prosta’ riječ”.

Naša društvena nesposobnost da izgovorimo riječ vagina kao što kažemo lakat jedan je od razloga što sam u naslovu inzistirala na upravo na VAGINI“, rekla je u sljedećem tweetu. “Kada nam nije dopušteno izgovoriti neku riječ, implicira se da je ona prosta ili sramotna. Nemogućnost oglašavanja zbog riječi vagina u knjizi o vaginama je apsurdna”.

Njen prvi tweet odnosio se na raniji post Kensington Publishinga, izdavača “The Vagina Bible”. Izdavač je podijelio fotografiju naslovnice knjige uz koju je napisao: “Nije nam dopušteno izgovoriti u oglasu ime ove knjige, ali vjerujte nam da to želite!”

Vida Engstrand, direktorica komunikacija u Kensington Publishingu, rekla je za CNN da su Twitter, Facebook i Instagram blokirali sve oglase s riječima “vagina”, “vaginalno” i “ob-gyn”.

Na jednom je tweetu prikazana fotografija osobe koja dodiruje naranču, a veže se uz Q&A kojeg je Gunter provela o vaginalnom zdravlju za Teen Vogue. Kensington Books nije mogao oglašavati tweet jer “promovira seksualne proizvode i usluge”, dodala je Engstrand.

Još jedan tweet glasi: “Nabavite knjigu za razumijevanje vašeg vaginalnog zdravlja! @DrJenGunter’s The Vagina Bible izlazi uskoro”. Tweet je blokiran zbog “upotrebe neprikladnog jezika ili promocije seksualnih proizvoda”.

Glasnogovornik Twittera izjavila je za CNN: “Oglašavanje na tweetovima s ovog računa nije onemogućeno zbog referenci na seksualne organe, budući da je to, prema našim pravilima, dopušteno. Odbijanje nekih promoviranih sadržaja s računa nastalo je zbog kombinacije ljudske greške i kršenja Twitterovog pravilnika, koji uključuje i zabranu prostota i proizvoda za odrasle”.

“Vratili smo tweetove koje smo uklonili i obavijestili vlasnicu računa o razlozima zbog kojih smo blokirali sadržaj koji krši naša pravila o oglašavanju”, rekao je glasnogovornik.