U fokusu

Producentski div u borbi protiv anti-choice zakona

Netflix najavio moguće povlačenje iz Georgije ako zakon o zabrani pobačaja prođe

Netflix najavio moguće povlačenje iz Georgije ako zakon o zabrani pobačaja prođe

Netflix je ovog tjedna objavio da će “ponovno razmotriti” svoju investiciju u filmsku i televizijsku produkciju u Geogriji ako novi zakon, koji bitno ograničava pravo na pobačaj u toj državi, bude implementiran, no zasada nastavljaju s radom u spomenutoj saveznoj državi. Dodali su i kako će se udružiti sa skupinama koje se bore protiv predloženog prijedloga zakona, javlja Thomson Reuters Foundation.

Netflix je prva velika holivudska producentska kompanija koja je javno komentirala pozive industriji na bojkot Georgije. Prema Motion Picture Association of America (MPAA), ova industrija ostvaruje više od 92 tisuća radnih mjesta u Georgiji, a u državi je 2018. godine snimljeno oko 455 filmova i serija, izjavio je tadašnji guverner Nathan Deal.

Netflixov direktor za sadržaj, Ted Sarandos, izjavio je da u Netflixu velik broj žena radi na produkcijama u Georgiji i da će njihova prava biti ograničena novim zakonom. “Zato ćemo surađivati s ACLU-om (Američkim savezom za građanske slobode) i drugima u sudskoj borbi protiv prijedloga zakona. Budući da zakon još nije donesen, nastavit ćemo tamo snimati – uz podršku partnerima i umjetnicima/cama koji/e ne žele. Ako ikada stupi na snagu, ponovno bismo razmotrili našu cjelokupnu investiciju u Geogriji”, izjavio je Sarandos.

Georgija je jedna od osam država koja su ove godine donijele zakone protiv pobačaja kojima žele potaknuti Vrhovni sud da poništi Roe v. Wade, povijesni slučaj iz 1973. kojim je utvrđeno pravo žene da prekine trudnoću. Novi zakon stupa na snagu na 1. siječnja.

Pozivi nekih u Hollywoodu na bojkot Georgije do sada nisu uspjeli dobiti široku podršku jer većina filmskih studija i platformi šuti, za razliku od, primjerice, slučaja bojkota Sjeverne Karoline zbog zakona o transrodnim zahodima koji su podržavali poslovni subjekti, sportske lige i slavne osobe poput Brucea Springsteena i doveli do ukidanja zakona 2017. godine.

Brojni producenti/ce i glumci/ce istaknuli/e su da će donirati novac lokalnim skupinama koje se bore protiv zakona o pobačaju, radije nego bojkotirati i uzrokovati gubitak posla u Georgiji.

Međutim, autori nadolazeće komedije u kojoj glumi Kristen Wiig odlučili su prošlog tjedna ne snimati u Georgiji. Iako je snimanje treće sezone serije Ozarka započeo u Georgiji ranije ovog mjeseca, zvijezda i izvršni producent Jason Bateman izjavio je da ako zakon o pobačaju prođe, neće nastaviti raditi tamo.