Vijesti

24.05.2019. 10:10:25 - Platforma za reproduktivna prava

kontra hodačima

Crveni otpor za pravo na pobačaj: Ako se ne odupremo, zgazit će nas

Hrvatska je ženama okrenula leđa. Ne štiti nas od partnerskog nasilja, uskraćuje nam zdravstvenu skrb, izlaže nas nasilju u bolnicama. A već neko vrijeme pokušava nam se oduzeti i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju. Pravo koje nam je posljednjih godina ograničeno iz dva temeljna razloga: pobačaj je nedostupan jer ga nema tko obavljati i jer ga žene ne mogu platiti.

Platforma za reproduktivna prava

Platforma za reproduktivna prava

Ulicama naših gradova, davno oslobođenih od fašističkih ideja, već četvrtu godinu "miroljubivo hodaju" oni koji te ideje žele rehabilitirati. Pobornice i pobornici prisilnog rađanja. Nema ničeg miroljubivog u političkom pritisku za zabranu pobačaja na dan izborne šutnje. Nema ničeg miroljubivog u onima koji mlade koji im pokažu otpor nazivaju spodobama, prijete im, prijavljuju ih policiji. Nema ničeg miroljubivog u pjesmi Marka Perkovića Thompsona, apologeta ustaškog režima, pod čijim su prvim bijelim poljem žene koje su pobacile - strijeljane.

Platforma za reproduktivna prava

Platforma za reproduktivna prava

Crvena je boja krvlju izborenog prava na pobačaj. Žene su umirale jer su dogme stavljene ispred njihovog zdravlja. Zbog ideja koje će u subotu "miroljubivo hodati" vašim ulicama. Hod "za život" gazi žene, više puta smo to poručile. Ako se ne odupremo sada i ovdje, žene će trpjeti još više, riskirati još više da bi preživjele i bile slobodne.

Zato vas pozivamo da na dan hoda za zabranu pobačaja obučete nešto crveno, izađete na ulice i okrenete leđa klerikalnoj paradi. Da time poručite da su žene ravnopravne građanke, da su zdravlje i životi žena ispred crkvenih dogmi. Pozivamo vas da crvenom bojom označite svoje prozore, ulice, trgove. Na Facebook stranicu pošaljite nam fotografije vaših mjesta crvenog otpora.

Platforma za reproduktivna prava

Platforma za reproduktivna prava

U subotu pogubne ideje zauzimaju tri grada ove zemlje. Njihove zastave vijore se nad našim glavama kao tmurna verzija budućnosti u kojoj će privilegirana šačica "pravovjernih" krojiti naše živote. Pokažite otpor, pokažite crveni otpor - pokažite da ne odustajete od pravednije vizije svijeta za sve. Jer odustajanje - nije opcija!

Zahtjeve Platforme za reproduktivna prava pročitajte OVDJE

Kristina Prgomet

Kristina Prgomet

Tagovi: aktivizam, crveni otpor, feminizam, platforma za reproduuktivna prava, pobačaj, pravo na pobačaj

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM