U fokusu

Od 6. do 12. svibnja u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Osijeku i Sisku

Ovaj tjedan možeš se besplatno testirati na HPV!

Ovaj tjedan možeš se besplatno testirati na HPV!

Eleanor Beth Haswell

Od 6. do 12. svibnja u Rijeci, Zagrebu, Splitu, Osijeku i Sisku žene se mogu besplatno testiranje na HPV virus. U ovom tjednu, u okviru trećeg Lila tjedna – tjedna ženskog zdravlja, uz potporu Ministarstva zdravlja, te u suradnji s KBC-om Zagreb, KBC-om Sestre milosrdnice, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB Dr. Ivo Pedišić u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ Dr. Andrija Štampar, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche, žene se mogu testirati bez uputnica, samo uz prijavu u navedenim bolnicama.

Riječ je o akciji koju organizira Udruga Nismo same.

“Infekcija humanim papiloma virusom najčešća je spolno prenosiva infekcija u svijetu. Prenosi se isključivo spolnim putem, a sam je prijenos infekcije lagan i dovoljan je samo kontakt s kožom i sluznicom. U spolno aktivnih žena pretpostavlja se da je postotak zaraženih oko 60 do 70 posto. Samo 10 posto njih pritom razvije trajnu infekciju HPV-om i upravo su iz te skupine i žene koje razviju preinvazivne i invazivne lezije vrata maternice. Najveći prijenos infekcija HPV-om događa se između 18. i 30. godine života, a zato što su u toj dobi žene spolno najaktivnije. Većina HPV infekcija prođe spontano, no trajna infekcija HPV-om visokorizičnog tipa može odvesti do pretkanceroznog stanja ili karcinoma. Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice prouzrokovani su humanim papiloma virusom”, objašnjavaju na svojim stranicama.

HPV test se sastoji od analize obriska vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da već imate rak ili da ćete ga dobiti! Navedeni rezultat pokazuje da imate infekciju HPV-om, a ovisno o tipu virusa, da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja pretkanceroznog stanja i raka vrata maternice.

HPV test preporučuje se za sve žene u dobi od 20 do 60 godina.

Više informacija pronađite ovdje.

{slika}