U fokusu

Konferencija

Osnaživanje žena u ruralnim područjima

U organizaciji Udruženja za mir i ljudska prava “Baranja”, u Osijeku je u petak održana Konferencija o poduzetništvu žena. Konferencija je jedna od aktivnosti u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje žena ruralnog područja“, a projektu su se kao partneri priključile i tri baranjske općine – Bilje, Čeminac i Kneževi Vinogradi.

Osnaživanje žena u ruralnim područjima

 U organizaciji Udruženja za mir i ljudska prava “Baranja”, u Osijeku je u petak, 23. listopada, održana Konferencija o poduzetništvu žena.

Konferencija je jedna od aktivnosti u sklopu projekta “Ekonomsko osnaživanje žena ruralnog područja“, a koji se odvija uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MRRSVG) iz sredstava Svjetske banke, u okviru Projekta socijalno-gospodarskog oporavka. Projektu su se kao partneri priključile i tri baranjske općine – Bilje, Čeminac i Kneževi Vinogradi.

Specifični ciljevi projekta su, kako je navela voditeljica projekta Jasna Petrović, podizanje razine znanja korisnica o poduzetništvu i suvremenom plasteničkom uzgoju povrća i cvijeća, razvijanje socijalne kohezije i međusobne solidarnosti te razvoj poduzetničkog modela i pružanje početne stručne i tehničke pomoći u realizaciji poduzetničke ideje. Dugoročni cilj projekta je definiran u samom nazivu, a odnosi se na ekonomsko osnaživanje žena ruralnog područja kroz razne aktivnosti, razvijanje vještina i sposobnosti, omogućavanje pristupa informacijama te pružanje potpore njihovim nastojanjima.

 

  {slika}

 

Uz predstavnike organizatora/ica, na Konferenciji su sudjelovale predstavnice Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MRRSVG), Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP), Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) te brojne lokalne nevladine udruge koje se bave pitanjima žena.

 

Analitičarka tržišta rada pri osječkoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Beba Madunović osvrnula se na trendove u zapošljavanju žena posljednjih nekoliko godina. Tradicionalno se najveći broj žena zapošljava u trgovini, prerađivačkoj industriji, obrazovanju te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, a najmanje žena ima u građevinarstvu. Jedan od razloga zbog kojeg žene u Hrvatskoj, iako prosječno obrazovanije, imaju 20 – 30 % nižu plaću od muškaraca je upravo zapošljavanje na tim slabije plaćenim poslovima. Unatoč prividnom smanjenju stope nezaposlenosti, stopa zapošljavanja u 2008. godini bila je nešto manja u odnosu na prethodnu godinu, a što se objašnjava povećanjem ukupnog broja žena na tržištu rada.

HZZ u sklopu projekta IPA IVRazvoj ljudskih potencijala radi na poticanju lokalnih partnerstava za zapošljavanje, bavi se problematikom zapošljavanja mladih i osoba s invaliditetom, a posebnu pozornost posvećuje položaju žena na tržištu rada.

 

Strategiju potpore poduzetništva žena Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te operativni plan malog i srednjeg poduzetništva za ovu je godinu predstavila Ana Vincent Šepić. Država je uložila 340 milijuna kuna bespovratnih sredstava, subvencija, kredita i drugih usluga kako bi potakla razvoj poduzetništva. Šepić je istaknula kako žene pri tome imaju mogućnost sudjelovanja na dvije razine – na projektima koji općenito potiču poduzetništvo, kao i na projektima kreiranima upravo za njih. Zanimljivost je nova mjera za majke poduzetnice, a to je pokrivanje 75 % troškova vrtića, odgojiteljice ili produženog boravka u školi za dijete.

Osim financijske potpore, Strategija teži rješavanju uobičajenih prepreka koje ženama stoje na putu u poduzetništvo, a to su nedostatno obrazovanje, stereotipi i tradicionalni pogled na žene, nedostatak podrške pri obavljanju dva posla (javnog i kućnog), te osobito tzv. meke prepreke – nedostatak savjeta/mentorstva, nedostatak pristupa mrežama poduzetnika i manjak samopouzdanja.

 

Svoja iskustva i nastojanja što se tiče položaja žena na tržištu rada i u društvu općenito predstavile su i lokalne civilne udruge, a organizirane su i radionice po grupama na temu socijalnog poduzetništva za žene kroz zadruge, predstavljanja dobre prakse ženske braniteljske udruge iz Tovarnika te okvira za provedbu poduzetničkih projekata.

 

Većina sudionika/ca se slaže da uglavnom kratkoročni ciljevi u okviru projekata mogu zaživjeti tek uz potporu lokalne i šire zajednice te medija. Razvoj svijesti cijelog društva o potrebi prevladavanja socijalnih i rodnih nejednakosti će zacijelo pridonijeti stvaranju pogodnije društvene klime za žensko poduzetništvo, a time i za ekonomski razvoj uopće.