U fokusu

Okrugli stol sa kanadskom guvernerkom

U aferama i korupcijama žena nema

Na okruglom stolu na temu “Položaj žene u društvu”, kojeg je u povodu posjeta  glavne guvernerke Kanade Michaëlle Jean Republici Hrvatskoj organiziralo Veleposlanstvo Kanade, sudjelovale su istaknute političarke i predstavnice nevladinog sektora u Republici Hrvatskoj, aktivne protagonistice građanskog društva.

U aferama i korupcijama žena nema

 

U Hrvatskoj je u doba recesije položaj žena na tržištu rada sve ugroženiji. Teže pronalaze posao, više od 60 posto nezaposlenih upravo su žene i za isti su posao uglavnom slabije plaćene od svojih kolega, i njihov se glas sve manje čuje.

Gordana Sobol: “Kad promatrate kroz medije tko govori o krizi, o mogućim izlascima iz krize, tko je na čelu kriznih menadžmenta, primjerice evo Podravke, nema žena kao, da mi nemamo što o tome reći.”

Dovoljno su pak glasne i složne hrvatske sudionice bile: “U aferama i korupcijama žena nema”.

Iako su u Kanadi žene zaštićenije nego u Hrvatskoj i ondje se susreću s problemom manjih plaća i težeg napredovanja, ipak nije zanemariva činjenica da je na mjestu glavnog guvernera-žena.

Michaelle Jean: “Zadovoljna sam i radosna zbog nedavnog imenovanja žene-Jadranke Kosor na mjesto premijerke Hrvatske.”

Sanja Sarnavka : “Moram reći da ona nije izabrana, imenovana je od šefa njezine stranke, no da su bili izbori ona nikad ne bi bila izabrana. Kao što ni  u reality show-u ovdje žene ne mogu pobijediti jer su i one same više impresionirane muškarcima i za njih glasuju”

Ipak Hrvatska je napredovala, 22% žena je u Saboru, imamo Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije, a pred donošenjem je i novi Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, jer svakih 15 minuta jedna je žena zlotavljana, najčešće u svojem domu.

Uz to, baš u ova krizna vremena Zakon progovara i o ekonomskom nasilju.

Michaelle Jean: “Kamo god putujem od Brazila do Haitija, preko Afrike i Srednje Europe, vidim žensku snagu i stalno ponavljam, kada osnažite žene osnažili ste naciju, ako isključite žene, unaprijed ste izgubili.”

Pametnome dosta, ili nije?