Vijesti

27.03.2019. 09:00:18 - fAKTIV (Libela)

"Institucije ne brinu za živote žena i neće nas zaštititi"

Zagovara li Hrvatska liječnička komora priziv savjesti?

Život ženama

Život ženama (Foto: Facebook: fAKTIV)

Članice feminističkog kolektiva fAKTIV posljednjih dana na svojim Facebook stranicama posebnu pažnju posvećuju takozvanom prizivu savjesti zaposlenih u medicini, kao i činjenici da je ovo društvo toliko ogrezlo u ignoriranju prava i boli žena da u dubrovačkoj bolnici proglase da će ženi operaciju na unutarnjem organu napraviti bez anestezije.

Prenosimo njihov post u cijelosti:

Razmišljale smo kako je postalo prihvatljivo da bolnica krši zakon prema kojem je dužna organizirati rad tako da priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove, a ispašta žena na operacijskom stolu bez anestezije. Kako je postalo prihvatljivo da žena pati zbog toga što SVI anesteziolozi odbijaju raditi posao za koji su plaćeni? Razmišljale smo i o onima koji to dopuštaju, poput Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore.

Pa smo prolistale posljednji broj 'Liječničkih novina', glasila Hrvatska liječnička komora. Naišle smo na članak s fotografija. I bilo nam je jasnije. Hrvatska liječnička komora sustavno radi na zagovaranju priziva savjesti. U tekstu "Prije novog zakona o prekidu trudnoće" Hrvatska liječnička komora pobačaj (potpuno neznanstveno) pozicionira kao sukob "pro-life" i "pro-choice" pokreta. A riječ daju samo liječnici članici Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (poredak riječi u nazivu društva jasno oslikava prioritete) i članici Upravnog odbora Europskog i Svjetskog saveza liječnika katolika, Jasenki Markeljević, koja u tekstu svojski brani pravo na odbijanje izvršenja legalnih medicinskih zahvata.

Liječnici Markeljević nije strano ni gostovanje na tribinama rame uz rame s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, niti objavljivanje svojih "razmišljanja" na Narod.hru, glasilu udruge U ime obitelji Željke Markić. Bila je na popisu 50 liječnika i liječnica kojie su javno podržali Karamarkovu Domoljubnu koaliciju. Ovdje možete pročitati njezine vjerske ekstremističke ideje o legalnom medicinskom zahvatu prekida trudnoće.

O zagovaranju kršćanskih dogmi od strane Hrvatske liječničke komore govori i izvješće drugarica iz Znaj znanje s predavanja "Priziv savjesti - drama ili blagoslov" inicijative '40 dana za život' (inicijative koja ispred javnih bolnica maltretira pacijentice i stvara politički pritisak za zabranu pobačaja) održanog u Vukovaru. Predavanje je održala ginekologinja Mirjana Radan, a predavanje joj je bodovano od strane Hrvatske liječničke komore (HLK svojim članovima dodjeljuje bodove za ostvarenja u postupcima "trajne medicinske izobrazbe). Dakle, Hrvatska liječnička komora nagrađuje za bajanje o tome da je žena "što više rađa, sve ljepša" i o postabortivnom sindromu koji ne postoji, kojeg nema u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB-10), ni u MSD priručniku dijagnostike i terapije i kojeg opovrgavaju relevantna recentna istraživanja.

Institucije ne brinu za živote žena i neće nas zaštititi. Strukovna udruženja aktivno rade protiv žena i promoviraju štetne i neznanstvene teorije. Za institucije ove zemlje nasilje prema ženama je "po pravilima struke". Zato se za svoja prava i živote moramo boriti same, kao što smo se i dosad borile i krvavo izborile prava koja nam pripadaju. Život ženama!


Tagovi: abortus, faktiv, ginekologija, hrvatska liječnička komora, jasenka markeljević, javno zdravstvo, kler, liječničke novine, mate uzinić, pobačaj, priziv savjesti, reproduktivna prava, reproduktivno zdravlje, zdravstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM