U fokusu

neinvazivna metoda prekida trudnoće

Ključna kombinacija lijekova za siguran abortus kod kuće uskoro dostupna u Hrvatskoj

Ključna kombinacija lijekova za siguran abortus kod kuće uskoro dostupna u Hrvatskoj

Ivan Maričić

Ključna kombinacija lijekova za medicinski abortus, neinvazivnu metodu prekida trudnoće, kao alternativu kirurškom obavljanju pobačaja, uskoro će se naći na hrvatskom tržištu, prenosi Slobodna Dalmacija.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) odobrila je nedavno abortivnu pilulu Mifegyne 200 (mifepriston), koju nositelj odobrenja planira uskoro staviti na tržište, dok je prošle godine u kolovozu HALMED odobrio tablete Mispregnol 400 (misoprostolum), što uz ovo zadnje odobrenje čini potrebnu kombinaciju tableta, čija je svrha prekid neželjene trudnoće ili pobačaj kod patološke trudnoće.

Medicinski je abortus u Hrvatskoj postao dostupan 2015. godine, kada je kao opcija ponuđen u KBC-u Rijeka, a zatim i Puli, kao kako doznaje Slobodna, u još nekoliko privatnih ginekoloških poliklinika.

Velika većina bolnica ga nije uopće uvela ni kao metodu prekida patološke trudnoće (koja bi u svakom slučaju završila pobačajem) kao ni one neželjene, iako im je zakonom dopušteno obavljati pobačaje na zahtjev.

Medicinski se pobačaj definira kao onaj pobačaj koji se odvija pomoću lijekova koji izazivaju prekid trudnoće, po posljedicama sličan spontanom abortusu. Pritom se koriste dva lijeka: mifepristone (poznat i pod nazivom RU-486)/methotrexate misoprostol. Mifepristone, prvi lijek koji se koristi u induciranju pobačaja, proizveden je u Francuskoj 1988. godine, dok je dozvolu za korištenje u SAD-u dobio 12 godina kasnije. Lijek djeluje na način da blokira progesteron, koji je nužan kako bi se trudnoća održala – bez njega, stijenka maternice puca, cerviks omekša i plod propada. Umjesto njega, moguće je koristiti i methotrexate, koji se u SAD-u koristi od 1953. godine, najprije za tretiranje nekih vrsta raka i reumatskog artritisa, a potom i za induciranje pobačaja.

Najčešće u periodu od 48 sati od uzimanja mifepristona ili methotrexata, uzima se drugi lijek, misoprostol, koji izaziva kontrakcije maternice nakon čega se ona isprazni i time je pobačaj završen. Dva tjedna nakon uzimanja prvog lijeka žena odlazi na pregled kako bi bila sigurna da je trudnoća okončana.

Prema pisanju Slobodne, procedura u Rijeci je takva da žena prvo odlazi ginekologu primarne zaštite, koji dijagnosticira trudnoću i ako je ne želi zadržati, žena dolazi u bolnicu, gdje napravi dodatne pretrage i dobiva lijekove. Pije ih kući tijekom 24 do 48 sati, nakon čega ponovno dolazi u bolnicu, gdje dobiva vaginalnu tabletu i u sljedeća četiri sata dolazi do pobačaja.

Medicinski pobačaj se može izvesti od trenutka kada žena sazna da je trudna i najbolja je opcija u ranom stadiju trudnoće, što obuhvaća period do sedmog, odnosno devetog tjedna trudnoće. Kada se izvodi u navedenom periodu, takav pobačaj nosi nizak rizik od komplikacija –  od 95 do 98 posto žena nema problema pri izvođenju pobačaja. Ipak, u manje od jedan posto slučajeva, lijekovi ne funkcioniraju pravilno i embrij nastavlja rasti. Kada dođe do toga, potrebna je vakuumska ili manualna aspiracija za kirurški završetak pobačaja. Nastavak trudnoće u takvim okolnostima ni u kojem slučaju nije opcija jer uzimanje prvog lijeka može izazvati teška oštećenja fetusa ili komplikacije u trudnoći.

Lijekovi koji se koriste za medicinski pobačaj nisu isto što i tzv. pilula za dan poslije, što je česta zabluda. Pilula za dan poslije, ukoliko se koristi unutar 72 sata od nezaštićenog seksa, može spriječiti da do trudnoće dođe, ali ne može prekinuti već uspostavljenu trudnoću. Isto tako, medicinski pobačaj nije isto kao i pobačaj iz medicinskih razloga, koji podrazumijeva prekid trudnoće zbog ugroženog života žene ili sličnih, medicinski opravdanih, razloga.

Više o MEDICINSKOM ABORTUSU PROČITAJTE OVDJE.