U fokusu

Održan prosvjed pred Ministarstvom zdravstva-mladi traže savjetovališta

Milinović: “Pobačaj je najgore kontracepcijsko sredstvo!”

“Želimo savjetovališta za mlade, jel problem?!, Ako se otuširam nakon sexa, je li sigurno da neću zatrudniti?  Ako previše masturbiram, hoću li postati neplodan???, Imam krastu na penisu, moram li ginekologu?!, Poljubila sam curu..jesam li normalna??…” Samo su neka od pitanja na koja mladi traže odgovore u vezi vlastitog seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Milinović: “Pobačaj je najgore kontracepcijsko sredstvo!”

 

“Želimo savjetovališta za mlade, jel problem?!, Ako se otuširam nakon sexa, je li sigurno da neću zatrudniti?  Ako previše masturbiram, hoću li postati neplodan???, Imam krastu na penisu, moram li ginekologu?!, Poljubila sam curu..jesam li normalna??…”

Samo su neka od pitanja na koja mladi traže odgovore u vezi vlastitog seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Na ta pitanja odgovore često traže među vršnjacima i vršnjakinjama, po internetu i ostalim medijima.

Smatraju da bi se ipak sigurnije osjećali kada bi im odgovore na ta i slična pitanja mogla pružiti stručna i educirana osoba.

Stoga je Inicijativa mladih u suradnji sa udrugom CESI organizirala prosvjed pred Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi.

{slika}

Pred Ministarstvom su ih dočekali ministar zdravstva Darko Milinović i državni tajnik za zdravstvo Ante Zvonimir Golem.

 Mladi su Milinoviću iznijeli svoj zahtjev za otvaranjem savjetovališta za mlade o seksualnosti u svakoj županiji. Milinović je u vrlo veselom tonu, dobro raspoložen te prepun pošalica izjavio kako Ministarstvo radi na tome ali da nisu oni ti koji mogu otvarati savjetovališta.

Najavio je i sastanak radne grupe koja će raditi na izradi smjernica za otvaranje savjetovališta za slijedeći tjedan. Kao ginekolog, Milinović je izjavio da je upoznat sa problemima zaštite reproduktivnog zdravlja i smatra da je pobačaj najgore kontracepcijsko sredstvo.

Mladi su ovim prosvjedom uspjeli upozoriti na potrebu otvaranja youth-friendly savjetovališta o seksualnom zdravlju za mlade.

Sada su na redu nadležne institucije…