Vijesti

18.02.2019. 13:28:33 - Libela/Gong

javni poziv na bojkot

POVUCITE TUŽBE - Ne idem na HRT, idem na prosvjed!

(Foto: Gong)

Kvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare i novinarke koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinarki, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija.

Vrijeme je da takvom ponašanju kažemo "DOSTA!"

Mi, dolje potpisane organizacije, do novinarskog prosvjeda Novinarstvo ne damo! koji će se održati 2. ožujka 2019. godine, nećemo sudjelovati u programu HRT-a; ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.

Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima/kama i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinarke koje izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj.

Stoga se pridružujemo zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio-televizije traži odbacivanje svih tužbi protiv novinarki i novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, smatramo da je podizanje tužbi posebno problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi.

Pozivamo sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda. Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

Potpisnici/e:

Autonomna ženska kuća Zagreb

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Centar za mirovne studije

Centar za građanske inicijative Poreč

Centar za žene žrtve rata - ROSA

Domine

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

fAKTIV

Faktograf

Forum.tm - Dom kulture Zagreb

Gong

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda "Homo"

Hrvatsko novinarsko društvo

Inicijativa mladih za ljudska prava

IPE - Institut za političku ekologiju

Koordinacija ženskih grupa SEKA

Kuća ljudskih prava Zagreb

Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva

Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije

Mreža mladih Hrvatske

Nezavisni cestarski sindikat

PaRiter

Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

Skribonauti

Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija

Udruga IKS

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Zagreb Pride

Ženska mreža Hrvatske

Tagovi: bojkot hrt-a, hrt, javni servis, mediji, novinari, novinarke, novinarstvo ne damo, povucite tužbe, sloboda medija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM