Vijesti

14.02.2009. 09:34:03

Nagrada "Zagrepčanka godine" prof. Mirjani Krizmanić

Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine predložio je da se nagrada "Zagrepčanka godine" ove godine dodijeli prof. dr. sc. Mirjani Krizmanić.

Mirjana Krizmanić, umirovljena profesorica, predložena je za nagradu za dugogodišnje javno djelovanje i doprinos afirmaciji žena u društvu te popularizaciji psihologijske znanstvene misli. Izabrana je među 20 kandidatkinja prijavljenih na javni natječaj za nagradu "Zagrepčanka godine".

Predsjednica Gradske skupštine i predsjednica Odbora za javna priznanja Tatjana Holjevac izjavila je Hini da će o danas utvrđenom prijedlogu Odbora da se nagrada dodijeli Mirjani Krizmanić Gradska skupština odlučiti na sjednici 26. veljače. Također je rekla da je Odbor utvrdio i visinu nagrade, koja je ista kao i lani, to jest 50.000 kuna.

Prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić među utemeljiteljima je u svijetu poznate Zagrebačke psihologijske škole te Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju na Odsjeku za psihologiju. Nositeljica je kolegija zdravstvena psihologija i klinička psihodijagnostika i psihologijski tretmani, znanstvenica i autorica desetaka radova što su obilježili hrvatsku eksperimentalnu i diferencijalnu psihologiju.

Angažirana je intelektualka koja je pisala o ratu u Hrvatskoj s psihosocijalnog aspekta i njegovim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama. Bila je potpredsjednica Upravnoga odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u prvom sazivu (2003-2008), i u Urbanističkom vijeću Zelene akcije koje, zajedno s Udrugom "Pravo na grad", organizira javne aktivnosti kako bi se spriječila devastacija Zagreba.

Sa suradnicima osniva nevladinu humanitarnu udrugu "Dobrobit" i psihološko savjetovalište na Filozofskom fakultetu. Aktivna je članica Foruma za etičnost i razvoj znanosti i visokog školstva.

Tagovi: mirjana krizmanić, zagreb, zagrepčanka godine

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM