U fokusu

NA MEĐUNARODNI DAN MIGRANATA

CMS podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na nezakonito postupanje policijskih službenika

CMS podnio kaznenu prijavu zbog sumnje na nezakonito postupanje policijskih službenika

Border violence monitoring screenshot

Centar za mirovne studije podnio je u utorak, 18. prosinca, kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Kaznena prijava podnosi se na sam Međunarodni dan migranata, nakon što je Border Violence Monitoring objavio snimke u kojima hrvatski policajci prekoračuju svoje ovlasti i organizirano i nasilno te ilegalno protjeruju izbjeglice koje pokušavaju ući u Hrvatsku.

“Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozoravanja različitih aktera, javnost je imala priliku vidjeti snimke postupanja hrvatske policije na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja, osim što je konkretan materijal za pokretanje istražnih radnji, otkriva i sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuje i na moguće korištenje oružja koje nije u skladu s postojećim zakonima i pravilnicima. Naša je dužnost kaznenom prijavom zatražiti od DORH-a da ove dokaze ispita” istaknula je Sara Kekuš u ime Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli! na konferenciji za medije održanoj ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu.

Upravo na te nezakonite prakse izbjeglice upozoravaju već dvije godine, baš kao i brojne domaće te međunarodne organizacije, ali je MUP odbacivao odgovornost tvrdeći kako dokaza za kršenje ljudskih prava nema. Snimke objavljene u nedjelju u brojnim hrvatskim i svjetskim medijima potvrđuju svjedočanstva izbjeglica te upućuju na sumnju kako su hrvatski policijski službenici prekoračili granice svojih ovlasti, nanijeli materijalnu štetu protjeranim osobama, grubo povrijedili njihova prava postupajući prema njima nečovječno i ponižavajuće te im onemogućili pristup sustavu međunarodne zaštite. Također, sumnja se kako su postupali suprotno odredbama međunarodnog prava nepoštujući načelo zabrane masovnog protjerivanja zajamčeno Četvrtim protokolom uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije te da su počinili kazneno djelo protiv dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, kazneno djelo mučenja i drugog okrutnog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazne te kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.

Zbog svega toga, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! traže od DORH-a da učinkovito provede istragu, kako bi počinitelji ovih kaznenih djela bili sankcionirani. Također, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božičevića, ravnatelja policije Nikole Miline, kao i načelnika uprave za granice Zorana Ničena čija je odgovornost osigurati zakonitost djelovanja hrvatske policije. Na kraju, CMS i Inicijativa Dobrodošli naglašavaju kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjećaju sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo.