U fokusu

normalizacija seksualnog uznemiravanja žena

Istraživanje pokazalo: I muškarci i žene podcjenjuju razinu prisutnosti seksualnog uznemiravanja

Istraživanje pokazalo: I muškarci i žene podcjenjuju razinu prisutnosti seksualnog uznemiravanja

Muškarci uvelike podcjenjuju razinu seksualnog uznemiravanja koje su doživjele žene, pokazuje novo istraživanje.

Na pitanje koliko je žena doživjelo bilo kakav oblik seksualnog uznemiravanja, ispitani muškarci i žene diljem SAD-a i 12 europskih zemalja, uvelike su podcijenili prisutnost istog.

U najvećoj su zabludi bili/e su danski/e, nizozemski/e i francuski/e ispitanici/e koji/e su podcijenili/e stvarnu razinu seksualnog uznemiravanja u njihovim zemljama za, redom, čitavih 49, 35 i 34 postotna boda.

Pitanje je dio Ipsos Morijevog istraživanja Perils of Perception, čiji je cilj bio izmjeriti jaz između percepcije učestalosti seksualnog uznemiravanja i stvarne situacije.

Ispitanici/e su upitani/e: “Na svakih 100 žena u vašoj zemlji, što mislite koliko ih je iskusilo bilo koji oblik seksualnog uznemiravanja od 15. godine nadalje?”

Iako su i žene i muškarci podcijenili stvarno stanje stvari, žene su ipak procijenile točnije. Situaciju su najviše podcijenili danski muškarci prema čijem je smatranju uznemiravanje doživjelo tek 31% žena (za razliku od 80% koje su isto iskusile u stvarnosti).

Nedavna anketa Unite sindikata ugostiteljskih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu utvrdila je da je 89% radnica pretrpjelo seksualno uznemiravanje – od njih 60% nije smatralo da će se njihov prigovor ozbiljno shvatiti na radnom mjestu te nisu uložile prijavu.

U Velikoj Britaniji, sindikati su više puta obznanili da su nisko plaćene radnice izložene uznemiravanju i zlostavljanju toliko često redovito da je takvo što postalo potpuno normalizirano.

“Voljela bih da mogu reći da me iznenađuju ove brojke, ali to nije tako”, izjavila je Alice Hood TUC-ova predstavnica sekcije za ravnopravnost. “Šokantno je, ali ne iznenađuje da je svijest javnosti još uvijek tako nerazvijena. Iako smo vidjeli značajno poboljšanje u kontekstu djelovanja po pitanju uznemiravanja u posljednjih 12 mjeseci, kao društvo imamo dugu kulturnu povijest ne  priznavanja seksualnog uznemiravanje tako da nam je potrebna još veća transparentnost kako bi mogli poticati na smislenu akciju. “

Čitavom istraživanju i popratnim dijagramima moguće je pristupiti ovdje: Perils of Perception 2018