Članci s tagom: zenska-soba

 • TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  TURSKI PARLAMENT JE PRVI RATIFICIRAO EUROPSKU KONVENCIJU O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

  Prije gotovo godinu dana, u svibnju 2011. u Istambulu je usvojena Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja Vijeća Europe. Konvenciju koja čini sveobuhvatan, pravno obvezujući međunarodni sporazum s odredbama o prevenciji, zaštiti žrtava i gonjenju počinitelja nasilja, do danas je potpisalo 17 država članica Vijeća Europe, no Hrvatska nije među njima. Turska je jedina država potpisnica koja je ovaj dokument nedavno i ratificirala. Vijeće Europe poziva sve ostale europske vlade da slijede turski primjer.

 • U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U tri klika biraj život bez nasilnika, za 0 kuna

  U organizaciji Ženske sobe-Centra za seksualna prava, 22. veljače održano je predstavljanje Internet stranice Sigurno mjesto- u tri klika biraj život bez nasilnika u hotelu Dubrovnik. Namijenjeno je ženama žrtvama nasilja te institucijama i organizacijama civilnog društva koja se bave ovom problematikom.

 • Nužno je uvesti sustavnu edukaciju o seksualnosti u škole

  Nužno je uvesti sustavnu edukaciju o seksualnosti u škole

  U više od 60 posto prijavljenih slučajeva u Hrvatskoj, žrtve seksualnog nasilja maloljetne su osobe. Potrebno je upozoriti javnost na rasprostranjenost seksualnog nasilja među mladima i potrebu uvođenja sustavnih preventivnih edukacija u osnovno i srednje obrazovanje. Odsustvo sustavne edukacije o seksualnosti i svim njenim aspektima pa tako i seksualnom nasilju dovodi mlade u situaciju da postaju najvulnerabilnija skupina.

 • Mala rasprava o seksizmu

  Mala rasprava o seksizmu

  Libelina čitateljica Ivana Begić poslala nam je svoju reakciju na majice i torbe koje je izradila Ženska soba, smatrajući da su one seksističke.

 • U Hrvatskoj svaki dan dvije žrtve seksualnog nasilja, u 30 posto slučajeva žrtve su djeca

  U Hrvatskoj svaki dan dvije žrtve seksualnog nasilja, u 30 posto slučajeva žrtve su djeca

  Svakoga dana u Hrvatskoj se prijavi minimalno jedno, a najčešće dva kaznena djela seksualnog nasilja. Žrtve su većinom djeca i malodobne osobe. To pokazuju rezultati istraživanje "Seksualno nasilje u Hrvatskoj 2000.– 2010." koje je provela udruga Ženska soba.

 • Antonija Hojt volonterka godine

  Antonija Hojt volonterka godine

  Antonija Hojt, volonterka udruge Ženska soba, dobitnica je Volonterskog oskara - nagrade za zagrebačkog volontera godine, koju dodijeljuje Volonterski centar Zagreb. U javnom glasovanju na internetskoj stranici VCZ-a  Antonija Hojt je odnijela 46% od ukupno 1218 glasova građana prikupljenih tijekom dvadeset dana koliko je glasovanje bilo otvoreno.

 • Nezaposlene i zlostavljane

  Nezaposlene i zlostavljane

  Trećina žena u Hrvatskoj doživjela neki oblik nasilja u obitelji, rezultat je istraživanja "Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama /svjedocima nasilja u obitelji" koje je u suradnji sa Ženskom sobom - centrom za seksualna prava proveo Ured za ravnopravnost spolova. Istraživanje je predstavljeno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Zagrepčanka godine-mr. Maja Mamula

  Zagrepčanka godine-mr. Maja Mamula

  Nagrada Grada Zagreba Zagrepčanka godine, dodjeljuje se građankama glavnoga hrvatskog grada koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta.

 • Oglas Ženske sobe osvojio nagradu

  Oglas Ženske sobe osvojio nagradu

  Na najvećoj europskoj dodjeli nagrada, nizozemskom Eurobestu, s preko 4000 prijavljenih radova iz 35 zemalja, interaktivni print oglas za Žensku sobu osvojio je bronzu u kategoriji kreativne upotrebe medija. Ovo je prva nagrada za Hrvatsku na ovom prestižnom europskom festivalu. Oglas je izradila agencija Imago u svrhu kampanje Ženske sobe "STOP seksualnom nasilju".

 • Tamo odakle ja dolazim, seksualnog nasilja nema

  Ovog je tjedna u Zagrebu održan okrugli stol "Seksualno nasilje - potreba za standardizacijom prakse", u organizaciji Ženske sobe i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine grada Zagreba. Kako je rekla jedna od sudionica, tamo odakle ja dolazim, seksualnog nasilja nema - ne govori se o tome, prijava nema, ne upozorava se na problem. Ima li ga?

<< < 1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija

AEM