Članci s tagom: zene

 • Put do vlastitog pogleda

  Put do vlastitog pogleda

  Libela vam predstavlja drugo izmijenjeno izdanje priručnika "Put do vlastitog pogleda" autorice Sanje Sarnavke (izdavačice B.a.b.e.). Ovaj je priručnik začetak upućivanja u načine iščitavanja medijskih poruka. Iako usmjeren prvenstveno na prikaz žena (u odnosu na muškarce) u hrvatskim medijima, namjera mu je pokazati kako gledanje, slušanje ili čitanje ne znače ujedno i viđenje, čuvenje i razumijevanje onoga što se tek površno konzumiralo.

 • Denisa Latina nek je stid i sramota

  Denisa Latina nek je stid i sramota

  Latinica na temu "Gdje je nestala ženstvenost?" izazvala je salvu komentara uključivo i onaj već objavljen na Libeli . Ovdje donosimo još jedan komentar, a (...)

 • Blanka Vlašić najbolja sportašica svijeta

  Blanka Vlašić najbolja sportašica svijeta

  Blanka Vlašić je izabrana za najbolju sportašicu godine u anketi Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) i prva je hrvatska sportašica koja je ponijela tu titulu. U glasovanju 515 sportskih novinara iz 93 države svijeta Vlašić je dobila 884 glasa, što znači da je za hrvatsku atletičarku glasovao svaki peti novinar. Također je dobila više glasova od Rafaela Nadala koji je proglašen najboljim muškim sportašom.

 • Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Teška borba za prava osoba s invaliditetom

  Prevela Nada Kujundžić Prava osoba s invaliditetom su ljudska prava U sklopu petog međunarodnog znanstvenog skupa koji se bavi temama (...)

 • POTRAGA ZA ŽENSKIM RUKOPISIMA

  POTRAGA ZA ŽENSKIM RUKOPISIMA

  Stari bakin dnevnik stoji vam prašan na tavanu i žao vam ga je baciti? Ili ga čuvate kao obiteljsku dragocjenost? Nemojte ga baciti, dopustite da ga i mi pročitamo.

 • Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Međunarodni dan starijih osoba: žene najugroženije najavljenim mirovinskim reformama

  Nevladina organizacija za prava starijih osoba AGE pozvala je europske vlade da pri donošenju mirovinskih reformi ne pridonose dodatnoj neravnopravnosti spolova te da najavljene reforme moraju uzimati u obzir činjenicu da žene moraju prilagođavati svoje poslovne karijere sa obiteljskim obvezama. U AGE-u ističu kako u vremenima krize europske vlade pokušavaju smanjiti pritisak na javni proračun, uključujući i mirovinska izdavanja, a cijenu proračunskih rezova plaćaju upravo starije osobe.  Većina starijih osoba su žene koje također trpe i najveće siromaštvo.

 • Drugarica majka se propituje

  Drugarica majka se propituje

  Drugarica kćer je napunila 6 mjeseci ovih dana, a u tih 6 mjeseci rodila je još cijela plejada mojih znanica, prijateljica, kolegica, pa se moj svijet doslovno sveo na (...)

 • Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Pravo na pobačaj u američkoj vojsci

  Prevela Nada Kujundžić Zabrana pobačaja koja je trenutno na snazi u američkim vojnim objektima izravno ugrožava zdravlje i sigurnost pripadnica vojske, te je (...)

 • Žene koje ne žele imati djecu

  Žene koje ne žele imati djecu

  Društveni fenomen Istražili smo zašto se sve više žena u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, odlučuje ne imati djecu te kako na to reagira njihova okolina "Bi li (...)

 • Vlada popustila: Žene će tek za 20 godina ići u mirovinu sa 65

  Vlada popustila: Žene će tek za 20 godina ići u mirovinu sa 65

  Vlada je spremna na kompromis u izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se prijelazno razdoblje za odlazak žena u starosnu mirovinu sa 65 godina produlji do 2030., a ne do 2020. godine. Trebao bi se naći i kompromisni prijedlog o penalizaciji prijevremenih umirovljenja, i to tako da se ipak uvažava dulji radni staž pa će muškarci sa 60 godina života i 40 godina radnog staža, a žene sa 55 godina života i 35 godina staža za prijevremeno umirovljenje najvjerojatnije biti kažnjeni s devet, a ne sa 20,4 posto manjom mirovinom. Oni koji odu u prijevremenu mirovinu sa 15 godina staža i dalje mogu računati na 20,4 posto manju mirovinu.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM