Članci s tagom: zene-s-invaliditetom

 • #YesAllWomen, ali zapravo ne sve žene: Kako feminizam isključuje žene s invaliditetom

  #YesAllWomen, ali zapravo ne sve žene: Kako feminizam isključuje žene s invaliditetom

  Nesvjesno ili ne, suvremeni feminizam isključuje svoje sestre s invaliditetom iz feminističke rasprave. S popularnim hashtagovima kao što su (...)

 • Uspješna fotografkinja oštećenog vida

  Uspješna fotografkinja oštećenog vida

  Amy Hildebrand rođena je slijepa, a odmah nakon što su je prvi put držali u naručju, njenim roditeljima je saopšteno da Amy nikada neće voziti bicikl niti pohađati standardnu školu. Amy je rođena sa albinizmom, nesposobnošću organizma da stvara melanin, koji je pogodio i njen vid. Danas je dvadesetsedmogodišnja Amy diplomirana fotografkinja i kaže da joj slabovidnost pomaže u poslu jer se lako fokusira i zna cijeniti detalj koji uspije primijetiti.

 • "Kampanja bijele vrpce" za borbu protiv nasilja nad ženama s invaliditetom

  "Kampanja bijele vrpce" za borbu protiv nasilja nad ženama s invaliditetom

  U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama članovi/ce Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) proveli su "Kampanju bijele vrpce" podižući svijest javnosti o borbi protiv nasilja nad ženama s invaliditetom, stavljajući sugrađanima na ovratnike bijele vrpce i dijeleći letke "muško NE nasilju nad ženama i djevojkama".

 • Slijepi su oni s predrasudama

  Slijepi su oni s predrasudama

  Javnosti i građanima koji i u 21. stoljeću još uvijek imaju predrasude prema slijepim osobama treba pomoći da se izliječe od te vrste neupućenosti i neznanja, poručeno je na današnjem predstavljanju televizijskog spota Slijepi su oni s predrasudama u Informacijskom centru Europske unije (EU). Spot prikazuje mladu slijepu trudnicu, koja prelazi cestu s bijelim štapom i pritom se susreće s neizrečenim mislima prolaznika.

 • Osnovan prvi kuglački klub slijepih žena

  Osnovan prvi kuglački klub slijepih žena

  U Ogulinu je održan prvi međunarodni kuglački turnir za slijepe osobe. Kako napominju organizatori iz Udruge slijepih grada Karlovca i Karlovačke županije, ovo je prvi  takav sportski događaj u Republici Hrvatskoj i široj regiji a na kojem se natjecao najveći broj slijepih žena do sada. USKA je potakla i tehnički podržala osnivanja prvog Kuglačkog kluba slijepih žena u Hrvatskoj KK "Ogulinka".

 • Život je ustvari prekrasan

  Život je ustvari prekrasan

  Zato jer je tamo, odgovorio je George Mallory, britanski alpinist kad su ga svojedobno dvadesetih godina prošlog stoljeća pitali zašto se ide penjati na tada još (...)

 • Slijepe žene protiv diskriminacije bore se aktivizmom

  Slijepe žene protiv diskriminacije bore se aktivizmom

  Od 9. do 14 srpnja u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu Premantura održan je seminar "Žene i vođenje" koji se provodi u okviru projekta "Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida" koji financijski podupire Europska unija kroz program Europski instrument za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) te Grad Zagreb.

 • Živimo 'brzo' i vrlo lako zaboravljamo one koji su ranjiviji i u manjini

  Živimo 'brzo' i vrlo lako zaboravljamo one koji su ranjiviji i u manjini

  Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom jedan je od triju samostalnih pravobraniteljskih ureda, uz onaj za djecu i za ravnopravnost spolova, koji bi (...)

 • Bez rampe-STOP nasilju nad ženama

  Bez rampe-STOP nasilju nad ženama

  U Muzeju suvremene umjetnosti je u srijedu 20. travnja održana još jedna u nizu brojnih predstava Vagininih monologa.  Riječ VAGINA se u predstavi spominje 118 puta. Svakim od tih 118 puta je pokazano koliko nam je neobično čuti tu riječ: VAGINA, kakvu nelagodu ta riječ izaziva, čak i u nama ženama unatoč tomu što je ona dio nas.

 • Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

  Žene s invaliditetom odustaju od prijave za seksualno uznemiravanje

  Iako je potpisnica međunarodnih konvencija, Republika Hrvatska kao i domaća javnost jako malo zna o ženama s invaliditetom pa je danas u Muzeju antičkog stakla priređen skup na kojem se glasno progovorilo o njihovom položaju. Upravo je pravobraniteljica Gordana Lukač Koritnik naglasila kako je globalni problem to što su žene s invaliditetom diskriminirane u odnosu na muškarce s invaliditetom.

1 2 > >>

Iz drugih medija

AEM