Članci s tagom: zdravlje

 • Na umjetnu oplodnju moći će i partneri koji nisu u braku?

  Na umjetnu oplodnju moći će i partneri koji nisu u braku?

  Postupku umjetne oplodnje moći će se podvrgnuti i izvanbračni partneri koji su u vezi duže od tri godine. Vlada će, kako neslužbeno doznajemo, tijekom saborske rasprave o nacrtu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji intervenirati amandmanom te će proširiti sadašnju odredbu prema kojoj je medicinski pomognuta oplodnja dozvoljena samo bračnim partnerima.

 • Opačić: Država dosad nije učinila ništa u spolnom odgoju mladih

  Opačić: Država dosad nije učinila ništa u spolnom odgoju mladih

  Zakon o reproduktivnom zdravlju mora biti mnogo otvoreniji i omogućiti ženama da ne moraju odlaziti na postupke medicinski potpomognute oplodnje u susjedne zemlje, nego da to ostvare u Hrvatskoj, rekla je SDP-ova zastupnica Milanka Opačić na okruglom stolu o zdravlju žena što ga je u Hrvatskome saboru organizirao Kluba zastupnika SDP-a.

 • Nalazi papa-testa čekaju se do dva mjeseca

  Nalazi papa-testa čekaju se do dva mjeseca

  - Još uvijek nismo sasvim riješili stare zaostatke, ali smo na dobrom putu. Ovisno o stupnju hitnoće, rezultati se dobivaju u razdoblju od 15 dana do dva mjeseca što je puno bolje u odnosu na ranije razdoblje, kaže dr. Mozetič, šefica Odsjeka ginekološke citologije u KBC Rijeka.

 • Mamografski pregled za žene od 40. do 49. godine

  Mamografski pregled za žene od 40. do 49. godine

  Avon Hrvatska u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" i Udrugom Europa Donna Hrvatska organizirao je drugo izdanje turneje "Moja prva mamografija" koja se održava od 25. svibnja do 7. lipnja 2009. godine u 10 dalmatinskih gradova.

 • Kontrola bolovanja - po kućama

  Kontrola bolovanja - po kućama

  U potrazi za lažnim bolovanjima, kontrolori HZZO-a upravo su dobili pravo ulaska u kuće osiguranika koji se nalaze na bolovanju. Pravilnik o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a propisao je da u postupku provođenja nadzora nad ostvarivanjem prava na bolovanje, kontrolori Zavoda imaju pravo obaviti kontrolu u kući osiguranika.

 • U Švedskoj žena smije pobaciti ako joj se ne sviđa spol djeteta

  ŠVEDSKE zdravstvene vlasti objavile su kako je po postojećem zakonu dozvoljeno pobaciti dijete, ako vam se ne sviđa njegov spol. Takvo objašnjenje tražilo se u toj zemlji nakon što je dnevnik Local u veljači izvijestio da je žena iz grada Eskilstuna dva puta pobacila nakon što je saznala da su djeca "krivog" spola.

 • Lani rodile 44 maloljetnice

  Lani rodile 44 maloljetnice

  U prošloj godini, prema podacima Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a, rodile su 44 adolescentice, većinom starije maloljetnice, uz nekoliko slučajeva mlađih djevojčica. Kako doznajemo od dr. Damira Roje, ginekologa, ovakve statistike odgovaraju godišnjem prosjeku, a splitska iskustva rodnosti mladih mama manje su i od svjetskog prosjeka, ali i drugih dijelova Hrvatske.

 • Međunarodni dan sestrinstva

  Međunarodni dan sestrinstva

  U Hrvatskoj danas ima 32 tisuće medicinskih sestara, a trenutačno je najveći problem te struke nedostatak visoko obrazovanih medicinskih sestara, budući da je od ukupnog broja sestara u Hrvatskoj njih svega oko 12 tisuća sa visokom stručnom spremom, kaže predsjednica Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Marija Orlić Šumić.

 • Seksualnost na operacijskom stolu

  Seksualnost na operacijskom stolu

  - Ili je riječ o silovanju ili pak o nekom drugom problemu koji stvara ili može stvarati ozbiljan seksualni poremećaj - objasnio nam je poznati estetski kirurg dr. Miroslav Kinčl koji se s korekcijom djevičnjaka prvi put susreo prije 12 godina, a samo ih je ove godine obavio nekoliko u svojoj zagrebačkoj klinici Barbel.

 • Programi za žene liječene od raka dojke

  Svake godine u Sisku od raka dojke obolijeva sve više žena koje se suočavaju s nizom problema. Jedan od njih je iznimno slaba pokretnost ruke i ramena nakon operacije jer nema propisane fizioterapije. Stoga je sisačka Udruga žena liječenih od raka dojke osmislila program Edukacija-područje psihosocijalne podrške, u sklopu kojeg se provodi poseban program pilatesa za osjetljivu skupinu žena.

<< < 7 8 9 10 11 > >>

Iz drugih medija

AEM