Članci s tagom: velika-britanija

 • Gdje su kvalitetni uzori za mlade djevojke?

  Gdje su kvalitetni uzori za mlade djevojke?

  U društvu opsjednutom slavom i poznatim osobama, mladim se djevojkama neprestano šalju pogrešne poruke. Prema rezultatima istraživanja o stavovima britanskih djevojaka iz 2011. godine, devedeset posto ispitanih tinejdžerki izjavilo je da su mediji previše usmjereni na fizički izgled, a premalo na postignuća žena. Sedamdeset i dva posto smatra da bi u poslovnom svijetu i političkim vodama trebalo biti više žena. S druge strane, 44% ispitanica kao svoj uzor navodi pop zvijezdu Cheryl Cole; čini se da upornost i odlučnost jedne Oprah Winfrey (12%) ili postignuća jedne JK Rowling (1%) nisu pretjerano impresionirali mlade Britanke.

 • Multikulturalizam, neoliberalizam, pesimizam

  Multikulturalizam, neoliberalizam, pesimizam

  Kum multikulturalizma i jedan od vodećih britanskih teoretičara kulture Stuart Hall, po pitanju politike danas je mnogo pesimističniji nego prije 30 godina.

 • Istraga Leveson i seksizam u britanskim medijima

  Istraga Leveson i seksizam u britanskim medijima

  Pitanje novinarske etike i granica javnog interesa već je dulje vrijeme bolna točka u britanskim medijima. Situacija se dodatno pogoršala nakon što je otkriveno da brojni novinari ne zaziru od prisluškivanja telefona ili podmićivanja policajaca kako bi se dokopali informacija. Brojne ženske udruge u istrazi su prepoznale priliku za obračun s još jednom mračnom stranom tiskanih medija: seksizmom i objektivizacijom žena.

 • Surova pravda za za žrtve silovanja

  Surova pravda za za žrtve silovanja

  Prosječna kazna za silovatelje u Crnoj Gori i Srbiji ne prelazi tri godine, dok se njihove žrtve suočavaju sa doživotnom traumom i patnjom.

 • Tradicija koja daja prednost dječacima mogla bi se promijeniti

  Tradicija koja daja prednost dječacima mogla bi se promijeniti

  Žene u Engleskoj imaju jednaka prava kao i muškarci, osim ako nisu članice kraljevske obitelji. Pravila britanske monarhije nalažu da se prijestolonasljednik određuje po spolu, a ne po starosti. U tom slučaju, ako Kate Middleton i princ Wiliam budu imali kćer, ona će postati kraljica samo ako ne bude imala mlađeg brata. No, vrijeme rodne nejednakosti u kraljevskoj obitelji možda se bliži kraju.

 • Feministička ljetna škola: treniranje nove generacije "sufražetkinja"

  Feministička ljetna škola: treniranje nove generacije "sufražetkinja"

  Prevela Franciska Cettl Nakon jednog dana predavanja u ljetnoj školi koju je odabrala, Emily Birkenshaw već je naučila ključnu (...)

 • Direktoricama 50 posto manja plaća nego direktorima

  Direktoricama 50 posto manja plaća nego direktorima

  Žene na direktorskim položajima plaćene su čak 50 posto manje nego njihovi muški kolege na istim pozicijama. Porazne podatke za ravnopravnost spolova pokazalo je novo istraživanje provedeno u 350 najvećih britanskih tvrtki. Prosječna direktorica, naime, prošle je godine kući donijela 178.246 funti u plaći, bonusima, mirovinskim doprinosima i drugim beneficijama, a prosječni direktor čak 357.358 funti.

<< < 5 6 7 8 9

Stup srama

Iz drugih medija

AEM