Članci s tagom: ustavni-sud

 • Kako je Miletić znao za odluku Ustavnog suda?

  Kako je Miletić znao za odluku Ustavnog suda?

  Prije nego što je većini, običnih, građana i građanki ove zemlje postala poznata odluka Ustavnog suda kojom je obustavljena nastava zdravstvenog odgoja u školama, (...)

 • Ustavni sud privremeno ukinuo zdravstveni odgoj!

  Ustavni sud privremeno ukinuo zdravstveni odgoj!

  Ustavni sud jednoglasno je ukinuo Kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama koji je na snazi od veljače ove godine. Ustavni sud neće (...)

 • Srbija je povrijedila Ustav zabranom Beograd Pridea

  Srbija je povrijedila Ustav zabranom Beograd Pridea

  Ustavni sud je donio odluku kako je Srbija povrijedila svoj Ustav zabranivši Parada ponosa 2011. godine, prenosi radiosarajevo.ba .

 • Ukida se zabrana o okupljanju na Markovom trgu

  Ukida se zabrana o okupljanju na Markovom trgu

  Ustavni sud napokon je odlučio ukinuti osporavanu odredbu Zakona o javnom okupljanju kojom se zabranjuje prostor oko zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda. No, zabrana ostaje još barem godinu dana. Pantovčak je, pak oslobođen zabrane i tamo će se odmah moći prosvjedovati. Ova tema na red je došla nakon šest godina, naime toliko je vremena prošlo od kada ju je u zakon ugradio bivši premijer Ivo Sanader.

 • Ravnopravnost spolova na tržištu rada: Žene i muškarci na poslu do 65. godine

  Ravnopravnost spolova na tržištu rada: Žene i muškarci na poslu do 65. godine

  Da nije bilo globalne krize i krize vlasti, Hrvatska bi vjerojatno već donijela zakon kojim se izjednačava radna dob žena i muškaraca. Ustavni sud zatražio je od Vlade da to učini do kraja 2018., s time što je, slijedeći iskustva drugih država, sugerirao da bi bilo najbolje da se to učini postupno, u desetogodišnjem razdoblju.

 • Ocjene ustavnosti zakona najranije za 6 mjeseci

  Ocjene ustavnosti zakona najranije za 6 mjeseci

  Ocjene ustavnosti Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i Zakona o kriznom porezu bit će gotove najranije za šest mjeseci, kazala je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na današnjoj konferenciji za novinare. Ustavni sud, naime, i dalje tek prima zahtjeve za ocjenu ustavnosti ta dva zakona te se očekuje da sama procedura ocjene ustavnosti neće početi prije polovice rujna.

 • Ženska mreža Hrvatske predala tužbu Ustavnom sudu

  Ženska mreža Hrvatske predala tužbu Ustavnom sudu

   

  Danas točno u 10h, članice Ženske mreže Hrvatske predale su Ustavnom sudu RH u Varšavskoj 3 prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji.

  Nakon predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti članice Ženske mreže dijelile su na Cvjetnom trgu i na Trgu Bana Jelačića informativne letke o reproduktivnim pravima žena, te majice i naljepnice s natpisom "Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici".

   

 • Šaljem Zakon o MPO-u pred Ustavni sud

  Šaljem Zakon o MPO-u pred Ustavni sud

  Predsjednik Republike Stjepan Mesić za Hrvatski radio izjavio je kako smatra da je novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji protuustavan te će ga pokušati osporiti na Ustavnome sudu. Mesić je u razgovoru za emisiju S predsjednikom uz kavu rekao da su tim Zakonom građani dovedeni u neravnopravan položaj.

 • Poništena saborska odluka o ustavnoj sutkinji

  Upravni sud poništio je odluku Hrvatskoga sabora o izboru Slavice Banić za sutkinju Ustavnog suda u svibnju prošle godine i tako prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić, koja je tražila zaštitu Ustavom zajamčenih prava i slobode čovjeka i građanina.

<< < 2 3 4 5 6

Iz drugih medija

AEM