Članci s tagom: ured-za-ravnopravnost-spolova

 • Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

  Međunarodna konferencija o novim načinima otklanjanja rodnih stereotipa

  Cilj konferencije je intenziviranje razmjene iskustava o inovativnim postupcima, instrumentima i načinima kojima se postižu pozitivne promjene u javnom mnijenju europskog prostora polazeći od stajališta da na razini EU, osnovne prepreke koje uskraćuju muškarcima i ženama slobodu izbora i slobodu odlučivanja o svojim životima nisu zakonski propisi već predrasude i stereotipi.

 • Rodna ravnopravnost i pridruživanje EU

  Rodna ravnopravnost i pridruživanje EU

  Predstojnica Ureda ra ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je u radu Pratećeg sastanka Regionalne konferencije o rodnoj ravnopravnosti i pridruživanju EU, koji se održao 15. svibnja 2009. u Beogradu.

 • 5,2% više žena na listama

  5,2% više žena na listama

  Ured za ravnopravnost spolova izvjestio je da je najveće povećanje zabilježeno na izbornim listama za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba od prosječno 28,3 % kandidatkinja što je za 6,6% više u usporedbi s prošlim lokalnim izborima 2005. godine, na kojima je bilo kandidirano 21,7% žena. Priopćenje URS-a donosimo u cjelosti.

 • Na koalicijskoj listi HSP-a i HDZ-a u Osijeku samo su tri žene!

  Prilikom predaje kandidacijskih lista, sva četvorica kandidata za gradonačelnika Osijeka - Krešimir Bubalo (HDSSB-HNS-Zeleni), Josip Vrbošić (SDP-HSLS-HSS-HSU), Gordan (...)

 • Helena Štimac Radin na sastanku Upravnog odbora za ravnopravnost spolova Vijeća Europe

  Helena Štimac Radin na sastanku Upravnog odbora za ravnopravnost spolova Vijeća Europe

  Uz redovite aktivnosti Odbora na dnevnom redu su pripreme za 7. ministarsku konferenciju Vijeća Europe koja će se održati 2010. godine u Azerbajdžanu te će se na sastanku raspraviti prijedlog nacrta nove rezolucije VE "Ravnopravnost spolova: premošćivanje jaza između de jure i de facto ravnopravnosti", a što će biti i glavna tema ove konferencije.

 • Ekonomsko nasilje za ženu jedno od najgorih

  Ekonomsko nasilje za ženu jedno od najgorih

  Uskoro će u Hrvatskoj i zakonom biti propisano i sankcionirano ekonomsko nasilje. Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor kazala je za Vjesnik da su pripremljene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koje prvi put definiraju i prepoznaju ekonomsko nasilje kao jedan od najgorih oblika nasilja, a kao i svi postupci koji se pokrenu po tom zakonu, morat će se hitno rješavati.

 • I žene s invaliditetom uključiti u politiku

  I žene s invaliditetom uključiti u politiku

  Osnaživanje žena s invaliditetom za uključivanje u proces političkog uključivanja bio je naziv skupa održanog u ponedjeljak u Općoj bolnici Dubrovnik. Skup su zajednički organizirali Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, na čelu s predsjednikom dr. Zorislavom Bobušem.

 • Poduzetnice, iziđite na izbore!

  Poduzetnice, iziđite na izbore!

  Prenosimo intervju predstojnice Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helene Štimac Radin objavljen na portalu poduzetna.hr PODUZETNA: Kakvo je stanje (...)

 • ŠTO UČINITI DA SE POVEĆA ZASTUPLJENOST ŽENA NA LOKALNIM IZBORIMA?

  ŠTO UČINITI DA SE POVEĆA ZASTUPLJENOST ŽENA NA LOKALNIM IZBORIMA?

  "Kakva politka, drž' se ti kuće i djece", najčešća je poruka kojom se pozdravljaju namjere žene koja se kani aktivirati u politici ili, pak, sudjelovati na izborima. Uz takva razmišljanja i veliku dominaciju muškaraca u politici, došlo se do porazne statistike po kojoj u 566 gradova i općina danas tek 29 žena obnaša dužnost gradonačelnica ili načelnica općine.

 • Da, za paritet

  U organizaciji Centra za ženske studije iz Zagreba i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije u Virovitici je održana konferncija za novinare na kojoj je bilo riječi o Političkoj participaciji žena i lokalnim izborima 2009. godine, to jest o važnosti ravnomjernog sudjelovanja žena i muškaraca u politici.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM