Članci s tagom: ured-za-ravnopravnost-spolova

 • Mirjana Krizmanić dobila nagradu "Žena godine" koju dodjeljuje časopis Zaposlena

  Mirjana Krizmanić dobila nagradu "Žena godine" koju dodjeljuje časopis Zaposlena

  "Jedan je od mojih uzora, kao žena i kao stručnjak. Moralna je vertikala ove zemlje. Njezina je vrijednost što vrlo važne stvari može reći na jednostavan način prihvatljiv svima, " nakon čestitki rekla je odvjetnica Silvana Smodlaka.  Znanstvenicu, uglednu psihologinju i sveučilišnu profesoricu te aktivisticu Mirjanu Krizmanić, žiri časopisa Zaposlena prepoznao je kao uzor svim ženama i kao jedan od najvažnijih glasova borbe za ravnopravnost spolova. Pored pobjednice Mirjane Krizmanić, ovogodišnje kandidatkinje su bile i Damjana Domanovac, Ljiljana Pišpek Mlinarić, Rašeljka Maras Juričić i Darija i Iris Bostjančić.

 • Sveprisutni seksizam treba osuditi kao i rasizam

  Sveprisutni seksizam treba osuditi kao i rasizam

  Ograđujući se od odgovornosti za maskulinizaciju informativnog programa na HRT-u, Hloverka Novak Srzić je na okruglom stolu slegnula ramenima i rekla kako je zadatak (...)

 • U reklamama i do 70% žena, u informativnom programu podzastupljene

  U reklamama i do 70% žena, u informativnom programu podzastupljene

  Sa okruglog stola  "Ravnopravnost spolova u medijima", koji je održan u Novinarskom domu, upozoreno je kako se žene u medijima rjeđe pojavljuju u kontekstu politike, a češće u zabavnim blokovima vezanim za ljubavne afere, te da moraju uložiti više truda od muškaraca kako bi uspjele u političkom životu. Stereotipi i seksizmi krupna su prepreka ravnopravnosti spolova. Još uvijek se seksizam ne osuđuje kao rasizam i još je dug put do toga da do toga dođe, poručeno je sa skupa.

 • Ravnopravnost spolova i obrazovanje

  Ravnopravnost spolova i obrazovanje

  Povodom obilježavanja  Međunarodnog dana žena, Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH preveo je i tiskao Preporuku Odbora ministara/ministrica Vijeća Europe državama članicama o rodno osviještenoj politici u obrazovanju. Preporuka služi kao sveobuhvatan instrument za uvođenje rodno osviještene politike na sve razine odgojno obrazovnog sustava.

 • Vlada prihvatila Izvješće o provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010.

  Vlada prihvatila Izvješće o provedbi Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010.

  Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 40. sjednici održanoj 11. veljače 2010. godine prihvatila Izvješće o provedbi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2006.-2010. za razdoblje od listopada 2006. do prosinca 2008. godine.

 • Kriza najžešće pogađa starije žene u ruralnim područjima

  UNDP-ovo istraživanje pokazalo je kako se jaz između muškaraca i žena u strukturi nezaposlenih smanjuje, no ne zbog toga što se zapošljava više žena, već zbog toga što sve više muškaraca ostaje bez posla. "Prema nekim pokazateljima, žene su 10 posto slabije plaćene od muškaraca, a kriza najteže pogađa one koje su starije od 60 godina u ruralnim područjima", rekao je predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

 • Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj

  U hrvatskom društvu muškarci i žene nisu ravnopravni, iako je spolna diskriminacija manja nego što je to bio slučaj prije desetak godina, pokazuju rezultati znanstvenog istraživanja "Percepcija, iskustva i stavovi o rodnoj diskriminaciji u Republici Hrvatskoj".

 • Gay.hr: Ured za ravnopravnost spolova homofobičan?

  Gay.hr: Ured za ravnopravnost spolova homofobičan?

  Magazin Gay.hr donosi tekst svog glavnog urednika Augustina Zonjića koji komentira rad Ureda o ravnopravnosti spolova Vlade RH te njegov tretman pitanja rodnih i seksualnih manjina. U tekstu se Uredu, između ostalog, spočitava neprovođenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova naročito u mjerama koje se odnose na suzbijanje diskriminacije temeljene na spolnoj orijentaciji.

 • Priručnik za postizanje ravnopravnosti spolova

  Priručnik za postizanje ravnopravnosti spolova

  Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH tiskao je u nakladi od 1.000 primjeraka Preporuku Rec (2007) 17 Odbora ministara državama članicama o standardima i mehanizmima ravnopravnosti spolova koja služi kao važan dokument za planiranje mjera u državama članicama Vijeća Europe.

 • Žene u lokalnim izborima

  Političke su stranke kandidirale ukupno 11452 žene na kandidacijskim listama za lokalne izbore što je udio od 24% kandidatkinja na kandidacijskim listama.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM