Članci s tagom: ured-za-ravnopravnost-spolova

 • Ured za ravnopravnost spolova iskazao potporu Zagreb Pride-u

  Ured za ravnopravnost spolova iskazao potporu Zagreb Pride-u

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije – 17. svibnja o.d. ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolovaVlade RH mr.sc.

 • 40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  40% osoba ne zna da je diskriminacija po spolu zakonom kažnjivo djelo

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i sekcija "Žene i društvo" Hrvatskog sociološkog društva organizirali su promociju zbornika "Rodna ravnopravnost i diskriminacija u Hrvatskoj". Promocija se održala 6. ožujka 2012. godine u dvorani Ban Zrinski Hotela Dubrovnik, koja se ovom prilikom pokazala premalom za okupljeno mnoštvo, te se tražila i stolica više.

 • Uravnotežimo se!

  Uravnotežimo se!

  Uoči predstojećih parlamentarnih izbora Vladin Ured za ravnopravnost spolova upriličio je u ponedjeljak okrugli stol "Kako do uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca u Hrvatskom saboru?", da bi još jednom upozorili na važnost rodne ravnopravnosti u politici i u gospodarstvu, a TV spotom pozvao je -
  "Uravnotežimo se!". Predstojnica Vladinog Ureda Helena Štimac Radin izrazila je nadu da će se na ovim izborima probiti limit od 21 do 25 posto zastupljenosti žena u parlamentu.

 • Hrvatski sabor usvojio Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova

  Hrvatski sabor usvojio Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova

  Na 23. sjednici održanoj 15. srpnja 2011. godine Hrvatski sabor je sa 111 glasova "za" i 1 suzdržanim, donio  novu Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine.
  Jednoglasnu potporu Prijedlogu Nacionalne politike dala je većina Klubova zastupnika.

 • Kampanja za više žena u Saboru

  Kampanja za više žena u Saboru

  Ženske organizacije iz cijele Hrvatske predstavile su jučer zajedničku kampanju za povećanje udjela žena na parlamentarnim izborima 2011. Aktivnosti kampanje bit će usmjerene direktno na političke stranke koje sustavno ignoriraju zakonsku obavezu 40-postotne zastupljenosti žena u zastupničkim tijelima. Vladin ured za ravnopravnost spolova u suradnji s nevladinim udrugama 'nada probiti takozvani saborski stakleni strop od 20-ak posto zastupnica'.

 • Predstavljena nova Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova

  Predstavljena nova Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova

  Danas je u Centru za ljudska prava održan okrugli stol u sklopu javne rasprave o nacrtu nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova. Nacrt nove politike predstavila je gotovo jednosatnim izlaganjem predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin. Jedna od glavnih novina Nacionalne politike za ravnopravnost spolova je smanjenje broja mjera sa 144 na 91 što je predstojnica Ureda obrazložila potrebom da se "od šume vidi drveće".

 • Rodno osjetljiv proračun u praksi

  Rodno osjetljiv proračun u praksi

  Ured za ravnopravnost spolova preveo je i tiskao u nakladi od 1.000 primjeraka priručnik Vijeća Europe "Uvođenje rodno osjetljiva proračuna: provedba u praksi" autorice Sheile Quinn. Priručnik je rezultat suradnje i podrške Europske mreže za rodno osjetljiv proračun, Upravnog odbora za ravnopravnost spolova Vijeća Europe, organizacija civilnog društva  i nezavisnih stručnjaka/inja.

 • Nezaposlene i zlostavljane

  Nezaposlene i zlostavljane

  Trećina žena u Hrvatskoj doživjela neki oblik nasilja u obitelji, rezultat je istraživanja "Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama /svjedocima nasilja u obitelji" koje je u suradnji sa Ženskom sobom - centrom za seksualna prava proveo Ured za ravnopravnost spolova. Istraživanje je predstavljeno povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 • Izrada Nacionalnog akcijskog plana provedbe Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

  Izrada Nacionalnog akcijskog plana provedbe Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

  Vlada RH osnovala je Radnu skupinu za izradu prijedloga Nacionalnog akcijskog plana provedbe rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda: 1325 (2000) o položaju žena, miru i sigurnosti, 1820 (2008) o uklanjanju spolno utemeljenog nasilja u oružanim sukobima, 1888 (2009) o borbi protiv seksualnog nasilja nad ženama i djecom u oružanim sukobima i 1889 (2009) o ulozi žena i njihovim potrebama u izgradnji mira nakon oružanih sukoba. Na čelu Radne skupine je s dr.sc. Mario Nobilo, ravnatelj Uprave za multilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

 • Objavljena publikacija "Uspostavljanje ravnoteže - ravnopravnost spolova u novinarstvu"

  Objavljena publikacija "Uspostavljanje ravnoteže - ravnopravnost spolova u novinarstvu"

  Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH je u nakladi od 500 primjeraka tiskao hrvatsko izdanje publikacije Međunarodne federacije novinara "Uspostavljanje ravnoteže – ravnopravnost spolova u novinarstvu". Ova knjižica daje smjernice novinarima/kama i sindikalnim aktivistima/cama o načinima kako mogu ravnopravnost spolova uključiti u matične tokove novinarske profesije te ukazuje na alate kojima se može postići ravnopravnost.

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM