Članci s tagom: trziste-rada

 • Žene u EU

  Žene u EU

  Povodom Međunarodnog dana žena statistički ured Europske unije Eurostat objavio je podatke o broju žena u Europskoj uniji, njihovoj starosti, razlikama u plaći između žena i muškaraca, broju žena na fakultetima i u određenim zanimanjima, broju žena koje koriste internet i brojne druge podatke vezane uz razlike među spolovima u EU.

 • U svijetu 22 milijuna žena ostaje bez posla

  Broj nezaposlenih žena bi se ove godine mogao podići za 22 milijuna, prema Međunarodnoj organizaciji radnika (ILO), piše BBC. Globalna financijska kriza najviše je pogodila financijski sektor, kojim dominiraju muškarci, no sad su se i žene našle na udaru, kako se kriza širi i u druge sektore.

 • "Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

  "Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava"

  Koordinacija žena Hrvatske udruge sindikata (HUS) s današnje je konferencije za novinare, u povodu Međunarodnog dana žena, poručila kako žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava. U posebno su lošem položaju žene u trgovini, jer ih se maksimalno iskorištava, a minimalno plaća ustvrdila je predsjednica Sindikata radnika Name Dragica Petrinjak dodajući kako većina njih, ne poznajući svoja prava, trpi 'torturu' poslodavca kako bi sačuvala radno mjesto.

 • Ravnopravno društvo je zdravo društvo

  Povodom Međunarodnog dana žena na HTV-u je krenulo emitiranje spotova "Ravnopravno društvo je zdravo društvo". Spotove su osmislile CESI u suradnji s producentskom kućom Hulahop. Spotovima se želi ukazati na neravnopravan položaj žena u Hrvatskoj u području rada, obrazovanja, zapošljavanja, sudjelovanja na visokim pozicijama odlučivanja i podjeli kućanskih obaveza.

 • Šivaćim strojevima do radnog mjesta

  Šivaćim strojevima do radnog mjesta

  Dok mnogi diljem Hrvatske i Europe zbog gospodarske krize ostaju bez posla, Japanci u Drnišu, preko Udruge "Žena", otvaraju nova radna mjesta. Naime, japanska je vlada u okviru Programa pomoći za temeljne potrebe u Hrvatskoj odobrila novac za Projekt pomoći za stručno obrazovanje žena u Drnišu.

 • Žene i mirovine

  Žene i mirovine

  U Raiffiesen osiguravajućem mirovinskom društvu (ROMD), jedinom takvom u Hrvatskoj, u isplati je 140 mirovina iz drugoga stupa i deset u pripremi. Riječ je o ženama koje su ostvarile pravo na prijevremenu starosnu mirovinu.

 • Koga briga za 38 000 ženskih radnih mjesta?

  Muškarcima i ženama u Hrvatskoj ravnopravnost jamči Ustav. Bilo kakva diskriminacija strogo je zabranjena. Ipak, ustavom je kao strateški bitna djelatnost istaknuta (...)

 • Edukacijom do ravnopravnosti na tržištu rada

  Edukacijom do ravnopravnosti na tržištu rada

  U toku je provođenje projekta Edukacijom do ravnopravnosti na tržištu rada,čiji je nositelj Prosvjetno- kulturni centar mađara u Republici Hrvatskoj iz Osijeka, u partnerstvu s Udrugom mladeži Deak Ferenc.

 • EU: Majke kod kuće ili djeca u vrtićima?

  EU: Majke kod kuće ili djeca u vrtićima?

  Češka, predsjedajuća zemlja EU u ovom polugodištu, pokrenula je u četvrtak na neformalnom ministarskom sastanku u Pragu raspravu o skrbi za djecu predškolske dobi prijedlogom da se posao majki koje ostanu kod kuće brinuti se za djecu tretira kao posao s punim radnim vremenom.

Iz drugih medija

AEM