Članci s tagom: trziste-rada

 • Žene se teže zapošljavaju

  Žene se teže zapošljavaju

  Na skupu pod nazivom "Žene i tržište rada - jednake mogućnosti", koji je organiziran u povodu 103. obljetnice djelovanja službe za zapošljavanje u Hrvatskoj, rečeno je da je krajem rujna u evidenciji Područne službe Zagreb (Grad Zagreb i Zagrebačka županija) od ukupno 44.055 nezaposlenih bilo 56,8 posto žena, dok je lani u istom razdoblju njihov udio iznosio 61,3 posto.

 • Nakon 55. radi tek svaka četvrta žena i polovica muškaraca

  Nakon 55. radi tek svaka četvrta žena i polovica muškaraca

  Žene čine gotovo polovicu umirovljenika u dobi od 55 do 59 godina, a u dobi od 55 do 64 godine radi tek svaka četvrta žena i polovica muškaraca. Iako su mirovinskom reformom postroženi uvjeti za odlazak u prijevremenu mirovinu, posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju od 2008., kriteriji su opet ublaženi, što također demotivira ostanak u radnom odnosu.

 • Žene i novi Zakon o radu

  Žene i novi Zakon o radu

  Ekskluzivno za Libelu pravna savjetnica u Nezavisnim hrvatskim sindikatima Ana Kranjac Jularić komentira što ženama donosi prijedlog novog Zakona o radu.

 • Kad žene odlaze na Zapad, ceh plaćaju obitelji

  Ovaj tekst je rezultat programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost , inicijative fondacija Robert Bosch i ERSTE, u suradnji sa Balkanskom (...)

 • Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Ne daju mu da bude odgojitelj u vrtiću

  Mladen Panić, 27-godišnjak iz Petrinje, bio bi po svemu još samo jedan prosječni visokoobrazovani nezaposleni sa evidencije na burzi rada, da mu jedina prepreka do radnog mjesta nije - muški spol. Mladen se, naime, školovao za "tetu" u vrtiću, ali to je radno mjesto u Hrvatskoj, sudeći po njegovoj priči, još uvijek rezervirano isključivo za žene.

 • Sutlić pokušava smjestiti otkaz trudnoj novinarki!

  Sutlić pokušava smjestiti otkaz trudnoj novinarki!

  U slučaj se uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i to zato što je Sanja Mikleušević Pavić, jedna od novinarki kojima Sutlić pokušava smjestiti otkaz, trudna i trebala bi roditi za manje od mjesec dana! Mikleušević zbog toga što se trenutno nalazi na porodiljnom otkaz ne bi dobila odmah, poput svojih kolega, već bi on uslijedio nakon što se vrati s dopusta.

 • S porodiljnog na posao

  S porodiljnog na posao

  Dok je u zapadnoj Europi skraćeno radno vrijeme za roditelje predškolske djece, osobito majke, standard, u Hrvatskoj je to još uvijek egzotični zahtjev i mogućnost koju nude samo rijetki poslodavci, obično hrvatske filijale stranih tvrtki. Prema najnovijim podacima Eurostata, u zemljama Europske Unije svaka treća žena radi skraćeno radno vrijeme, dok ih u Hrvatskoj tako radi tek 8,8 posto.

 • Žene - najveća rastuća ekonomska sila

  Žene - najveća rastuća ekonomska sila

  Najveća rastuća ekonomska sila na svijetu nije Kina ili Indija, već - žene. Očekuje se naime da će njihova kupovna moć do 2014. dosegnuti 18 bilijuna dolara godišnje, što je 5 bilijuna više nego sada, procjenjuje Svjetska banka. Još značajnije, taj će iznos biti više nego dvostruko veći od predviđenog zajedničkog BDP-a Indije i Kine za 2014. godinu.

 • Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Velike rodne i etničke razlike u plaćama

  Prevela Josipa Majić Intern-American Development Bank (IDB) u svom novom istraživanju tvrdi da autohtoni naseljenici, potomci Afrikanaca, i žene u (...)

 • Osnaživanje žena u ruralnim područjima

  Osnaživanje žena u ruralnim područjima

  U organizaciji Udruženja za mir i ljudska prava "Baranja", u Osijeku je u petak održana Konferencija o poduzetništvu žena. Konferencija je jedna od aktivnosti u sklopu projekta "Ekonomsko osnaživanje žena ruralnog područja", a projektu su se kao partneri priključile i tri baranjske općine - Bilje, Čeminac i Kneževi Vinogradi.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM