Članci s tagom: trziste-rada

 • Hvala vam što smanjujete radnička prava žena!

  Hvala vam što smanjujete radnička prava žena!

  Na inicijativu Ženske sekcije SSSH, sutra će ženske sindikalne grupe dijeliti saborskim zastupnicima Zahvalnicu za njihovo glasovanje o prijedlogu novog Zakona o radu. Zahvalnica prikazuje uznemirujuće podatke o položaju žena na tržištu rada te navodi problematične odredbe koje donosi novi ZOR.

 • "Trudnoća nije bolest"

  "Trudnoća nije bolest"

  Sabor je započeo raspravu o prijedlogu Zakona o radu, a zastupnicima se po prvi puta obratio novi ministar gospodarstva Đuro Popijač. Između ostalog ministar je kazao kako europske direktive onemogućuju potpunu zabranu noćnog rada za trudnice. Naglasio je da trudnoća nije bolest te da liječnici trebaju utvrditi individualno zdravstveno stanje trudnica. Stav NHS-a o ZOR-u pročitajte ovdje!

 • Žensko poduzetništvo-neiskorišten ekonomski potencijal

  Nedavno sam imala priliku prisustvovati okruglom stolu pod nazivom "Žensko poduzetništvo-neiskorišten ekonomski potencijal" . Razmišljam kako se većina, kojoj (...)

 • Boli činjenica da ima toliko žena na Zavodu za zapošljavanje

  Gordana Simonović razgovarala je za Libelu sa saborskom zastupnicom SDP-a Nadicom Jelaš . Gospođo Jelaš, vrlo ste aktivni u radu saborskog Odbora za (...)

 • Žene u opasnim zanimanjima moraju se stalno dokazivati

  Žene u opasnim zanimanjima moraju se stalno dokazivati

  Kolika je zastupljenost žena u "opasnim zanimanjima", s kojim se problemima susreću i kako se može ženama "olakšati" pristup tim zanimanjima, samo su neka od pitanja na koja je odgovor pokušao dati okrugli stol  "Doprinos žena sigurnosti zajednice -žene u opasnim zanimanjima". Okrugli stol je organizirao časopis Zaštita, u čijem je novom broju objavljen tema "Žene u opasnim zanimanjima".

 • Direktoricama 50 posto manja plaća nego direktorima

  Direktoricama 50 posto manja plaća nego direktorima

  Žene na direktorskim položajima plaćene su čak 50 posto manje nego njihovi muški kolege na istim pozicijama. Porazne podatke za ravnopravnost spolova pokazalo je novo istraživanje provedeno u 350 najvećih britanskih tvrtki. Prosječna direktorica, naime, prošle je godine kući donijela 178.246 funti u plaći, bonusima, mirovinskim doprinosima i drugim beneficijama, a prosječni direktor čak 357.358 funti.

 • 25% radnika/ca žrtve mobbinga

  25% radnika/ca žrtve mobbinga

  Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga u suradnji s Gradom Zagrebom kao partnerom u proteklih je godinu dana napravila analizu pravne regulacije mobbinga u Europskoj uniji i Hrvatskoj, osmislila vizualni identitet i marketinšku kampanju radi osvješćivanja tog problema, provela trening 15 trenera te testirala jednu tvrtku na prisutnost mobbinga.

 • Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Nevidljivi na radnom mjestu, nevidljivi u Zakonu

  Kontra je zajedno s Iskorakom i Ženskom mrežom Hrvatske uputila apel nadležnim odborima Hrvatskog sabora, klubovima zastupnika te Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova da ulože amandmane kojima bi se odredbe članaka Prijedloga Zakona o radu izmijenile na način da ne budu diskriminativne prema radnicima/-cama koji žive u istospolnim zajednicama.

 • Šuti i ne talasaj!

  Šuti i ne talasaj!

  Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu održan okrugli stol pod nazivom "Ima li neprijateljstva prema ženama na tržištu rada?" Na okruglom stolu su sudjelovale/i: Jasmina Sočković (direktorica, Selectio), Domagoj Račić (direktor, Mreža znanja), Morana Paliković Gruden (potpredsjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba), Vesna Pusić (predsjednička kandidatkinja HNS-a) i Jagoda Milidrag Šmid (povjerenica SSSH).

 • Žene i zapošljavanje u ruralnim područjima

  Žene i zapošljavanje u ruralnim područjima

  Odjel za Ekonomski i socijalni razvoj UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu izradio je stajalište o problematici zapošljavanja žena u ruralnim područjima. Glavna teza je da ulaganje u razvoj žena u ruralnim područjima je stoga ne samo moralni imperativ, već ujedno može biti i obećavajuća strategija za učinkovitu borbu protiv siromaštva i gladi. Libela donosi pregled stajališta.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM