Članci s tagom: tekstilna-industrija

 • Kamensko napokon u stečaju

  Kamensko napokon u stečaju

  Mimohodom do Trga bana Jelačića i natrag Ilicom prema tvornici, radnice tekstilne tvornice Kamenskog danas su završile svoj mukotrpni štrak započet 29. rujna i od danas bi ponovno trebala krenuti proizvodnja.  Danas će radnice održati sastanak sa stečajnim upraviteljem Zdravkom Mitakom i vidjeti na čemu su. Iako su dobile bitku zbog koje su štrajkale i glađu, budućnost im još nije obećavajajuća. Naime, Trgovački je sud danas utvrdio da se ukupni dug zasad kreće oko 82 milijuna kuna, a ne 40 milijuna koliko je govorio direktor Kamenskog Antun Crljenjak. Vrijednost tvornice se procjenjuje na 127 milijuna kuna.

 • I radnice imotskog Trimota u štrajku

  I radnice imotskog Trimota u štrajku

  Stotinjak radnica imotskog "Trimota" u ponedjeljak je mirnim prosvjedom u krugu tvornice iskazalo nezadovoljstvo odnosom države, kao većinskog vlasnika, prema njima i tvornici. Naime, radnice već pet mjeseci nisu primile plaću, proizvodnja stoji već puna dva mjeseca, a još uvijek stižu brojne narudžbe inozemnih kupaca, posebice dugogodišnjih partnera iz Njemačke.Radnice su u prosvjedu podržali Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, te Jozo Marić iz regionalnog ureda te sindikalne udruge. − Ovakvo stanje nikome ne odgovara. Dug od 94 milijuna kuna zaista je velik i trebaju ga ispitati državne institucije, što već dulje vremena zahtijevaju i radnice "Trimota".

 • Prosvjednom povorkom označile početak štrajka

  Prosvjednom povorkom označile početak štrajka

  Sutra u 6.30h počinje legalni štrajk u tvornici Kamensko. Radnice će svaki dan od 6.30 do 14.30h dežurati u tvornici u Reljkovićevoj ulici. Podsjetimo, radnice su u ponedjeljak prekinule osmodnevni štrajk glađu. Mirenje sa Upravom tvornice održano u ponedjeljak nije dalo željene rezultate (navodno je direktor Antun Crlenjak ponudio isplatu pola jedne plaće?!) te je odlučeno da se sutra kreće u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Radnice su današnjom prosvjednom povorkom od tvornice do Trga bana Jelačića i nazad, simbolički obilježile početak štrajka.

 • Radnice Kamenskog prekinule štrajk glađu!

  Radnice Kamenskog prekinule štrajk glađu!

  Radnice Kamenskog nakon osam dana prekinule su štrajk glađu i od srijede kreću u legalni štrajk i zauzimanje tvornice. Štrajk će trajati sve do ispunjenja zahtjeva, odnosno do isplate neisplaćenih plaća ili do početka stečajnog postupka. Danas održano mirenje u Tvornici tekstila Kamensko nije uspjelo, jer uprava radnicama ništa konkretno nije ponudila. Radnice su se zahvalile svima koji su ih podržavali i koji ih podržavaju u njihovoj borbi, studenticama i studentima, udrugama, medijima, svim građankama i građanima koji su ih posjetili na Trgu Francuske Republike.

 • Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Stavite na poček neplaćene račune za režije i rate za kredite radnica Kamenskog!

  Centar za ženske studije uputio je Vladi, sindikatima i ostalim nadležnima zahtjev za hitno rješenje problema radnica tvornice Kamensko. Radnice tekstilne tvornice Kamensko pred vratima svog pogona u Zagrebu, usprkos lošem vremenu i kiši, od 20. rujna štrajkaju glađu i dostojanstveno traže isplatu plaća za proteklih pet mjeseci. Zajedno s radnicama Kamenskog članice Centra za ženske studije Zagreb traže da Vlada i sindikati, prije svega Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske, hitno pronađu rješenje za isplatu zaostalih plaća radnicama  Kamenskog.

 • Solidarnost s radnicama Kamenskog

  Solidarnost s radnicama Kamenskog

  Studenti i studentice Filozofskog fakulteta u Zagreba Vas pozivaju na tribinu o radničkim pravima povodom štrajka glađu radnica Kamenskog koje 5 mjeseci nisu primile plaću. Tribina će se održati u petak, 24.09. u 15h na Trgu Francuske Republike, na kojem se radnice nalaze poslije radnog vremena.
  Na tribini će govoriti dr.Mate Kapović, profesor s Filozofskog fakulteta, radnici kutinske Petrokemije koji su je (o)branili - Davor Rakić i Željko Klaus te radnice Kamenskog. Također vas pozivamo da podržite radnice u borbi za svoja prava!

 • Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

  Radnice Kamenskog štrajkaju glađu

  Jedna po jedna padaju tvrtke u tekstilnoj industriji. Sada je na redu nekoć glasovito Kamensko. Dvadeset radnica počelo je štrajkati glađu. Plaća za oko 600 zaposlenih nije uplaćena od svibnja, a Kamensko u ovom trenutku državi, radnicima i dobavljačima duguje više od 30 milijuna kuna. Sumnjaju da u pozadini njihova sloma stoji nečiji interes za zemljište u središtu Zagreba, na kojem se nalazi njihova tvornica. Nekoć tekstilni div sada je, očito, na izdisaju. Veliki naručitelj iz Njemačke, s kojim je Kamensko imalo ugovorene miljunske narudžbe, i sam je proljetos završio u stečaju. Što hitniji stečaj traži i većina radnica.

 • Talijanski vlasnik otpustio 32 radnice nakon što ih je mjesecima zlostavljao

  Talijanski vlasnik otpustio 32 radnice nakon što ih je mjesecima zlostavljao

  Upravo ono čega su se pribojavale, ženama zaposlenima u tvrtki za proizvodnju tekstila "Brod pamuk" iz Slavonskog Broda, dogodilo se u ponedjeljak. Kako doznajemo, njih 32 iz sela na potezu od Babine Grede preko Gundinaca, Kruševice, Vrpolja, Sikirevaca do Slavonskog Broda poslane su kućama i nisu im produženi ugovori o radu.

 • Četrdeset radnika/ca Ringa krajem lipnja bez posla!

  Četrdeset radnika/ca Ringa krajem lipnja bez posla!

  Nakon što je nakon 17 godina rada vrata svog proizvodnog pogona zatvorio đakovački tekstilac "Helson", ista će sudbina, čini se, ubrzo zadesiti još tri tvrtke iz te branše. 40 radnika đakovačkog tekstilca "Ring" krajem ovog mjeseca naći će se na ulici i bez posla, što nam je potvrdio i vlasnik tvrtke Josip Zrakić.

 • Otpušteni svi/e radnici/e đakovačkog Helsona

  Otpušteni svi/e radnici/e đakovačkog Helsona

  Nakon što je u veljači i ožujku ove godine otpustila 70, odnosno 30 radnica, s ugovorima na određeno, ali i neodređeno vrijeme, đakovačka tekstilna tvrtka "Helson" ovih je dana otkaze podijelila i preostalom dijelu uposlenih u proizvodnji, te stavila ključ u bravu proizvodnih pogona.

<< < 1 2 3 4 > >>

Iz drugih medija

AEM