Članci s tagom: svijet

 • "Ne možete zaustaviti proljeće"

  "Ne možete zaustaviti proljeće"

  Žene Afganistana, ograničene ne samo burkom već i raznim drugim problemima, od kojih su najopasniji stalni napadi od strane Talibana, nastoje uspostaviti svoju izbornu kampanju. "Ako pokušam otići na sastanak gdje ima muškaraca, moj muž mi ne dozvoljava," objašnjava Matin. "Pa kako onda da uspostavim kampanju?"

 • Iran: Postoje religijske sumnje u sposobnost žena da upravljaju

  Iran: Postoje religijske sumnje u sposobnost žena da upravljaju

  Iranski vjerski vođe protive se prijedlogu ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedažda da imenuje tri žene na mjesta ministara u svojoj budućoj vladi, izvijestio je u subotu konzervativni list Tehran Emrouz. Ahmadinedažd je izabrao Susan Kešavarz, Marzieh Vahid Dastdžerdi i Fatimu Adjorlu za ministrice obrazovanja, zdravstva i socijalnih poslova.

 • U Indiji rođeno više ženske djece

  U Indiji rođeno više ženske djece

  Statistike iz 2008. godine pokazuju da je prvi puta u povijesti Indije rođeno i prijavljeno više ženske nego muške djece čime je prekinut tisućljetni indijski običaj da se pri rođenju usmrti višak djevojčica. Također se smanjio broj mnogobrojnih ilegalnih abortusa na koje bi se žene odlučile nakon što se ultrazvukom utvrdilo da je dijete ženskoga spola.

 • Julija Timošenko želi biti predsjednica Ukrajine

  Julija Timošenko želi biti predsjednica Ukrajine

  Jedna od najutjecajnijih žena u svjetskoj politici, ukrajinska premijerka Julija Timošenko, objavila je kako će se kandidirati za predsjednicu Ukrajine na izborima 2010. godine. U izjavi koja je emitirana uživo na nacionalnoj televiziji, Timošenko je dodala kako će na tim izborima pobijediti rekavši kako će njena vlada biti "jaka i nepodmitljiva".

 • Šest škola za djevojke zatvoreno zbog prijetnji talibana

  Šest škola za djevojke zatvoreno zbog prijetnji talibana

  Šest škola za djevojke u afganistanskoj provinciji Kunduz zatvoreno je nakon što su škole primile prijetnje o napadima plinom i kiselinom. Tako je jedan od najznačajnijih projekata u obnovi Afganistana nakon vlasti talibana doživio propast.

 • Obama pozvao na pomirljiviju raspravu o pobačaju

  Obama pozvao na pomirljiviju raspravu o pobačaju

  Američki predsjednik Barack Obama uključio se u raspravu o pobačaju u svom govoru na nedjeljnoj promociji diplomanata Sveučilišta Notre Dame u South Bendu u Indiani, pozivajući na traženje zajedničkog jezika za jedno od pitanja koje izaziva najveće podjele u američkoj politici.

 • Prvi put u povijesti Kuvajta birači u nacionalni parlament izabrali žene

  Prvi put u povijesti Kuvajta birači u nacionalni parlament izabrali žene

  Na trećim parlamentarnim izborima u samo tri godine, Kuvajćani su izabrali i prve zastupnice u kuvajtskom parlamentu u povijesti te zemlje. Tako će odsad u parlamentu koji ima 50 mjesta sjediti i četiri žene. Kandidatkinje su najbolje prošle u trećem od pet izbornih okruga.

 • Afganistanke prosvjedovale protiv zakona koji legalizira silovanje u braku

  Afganistanke prosvjedovale protiv zakona koji legalizira silovanje u braku

  Oko tisuću Afganistanaca u srijedu pokušalo je prekinuti demonstracije koje su u Kabulu organizirale aktivističke grupe za ženska prava, no sukobe je spriječila policija. Muškarci koji su pokušali prekinuti protest bacali su kamenje i šljunak na žene, uzvikujući "Smrt robovima kršćana!".

 • Nasilje nad lezbijkama u Južnoafričkoj Republici

  Triangle, vodeća južnoafrička organizacija za gay prava, objavila je da 10 žena tjedno prijave 'korektivno' silovanje. Skupine za gay prava tvrde da politički mačizam u Južnoafričkoj Republici pridonosi pasivnom ponašanju policije vezano za napade na lezbijke, ali i rastuća kulturalna apatija prema porastu nasilja protiv osoba homoseksualne sklonosti.

 • Saudijska Arabija: Prva žena u kabinetu ministara

  Saudijski kralj Abdullah prvi put u povijesti u svoj je kabinet ministara postavio ženu. Noor Al-Fayez imenovana je zamjenicom ministra za žensko obrazovanje u kraljevini u kojoj su žene tek prije pet godina dobile pravo glasa.

Iz drugih medija

AEM