Članci s tagom: stereotipi

 • Znanost: stvar za cure!

  Znanost: stvar za cure!

  Kada se proizvod seksualizirano predstavlja na način koji publiku neodoljivo podsjeća na modnu reklamu u stilu Sexa i grada , najčešće se radi o tome da se (...)

 • Barbie, nezdrava prijateljica iz djetinjstva

  Barbie, nezdrava prijateljica iz djetinjstva

  Brend Barbie jedan je od vjerojatno najpoznatijih brendova uopće. Velika je vjerojatnost da je svaka od nas ili barem gotovo svaka, imala svoj primjerak Barbie lutke, (...)

 • Pet načina na koji su moderni muškarci odgojeni da mrze žene!

  Pet načina na koji su moderni muškarci odgojeni da mrze žene!

  Razlike između muškaraca i žena, a posebno predrasude prema ženama, prisutne su otkako je svijeta i vijeka. No, nasuprot modernim prikazima tih razlika, postoje i neki (...)

 • Obične građanke, osobe iz svijeta i zabave, kriminalke, a tek onda političarke

  Obične građanke, osobe iz svijeta i zabave, kriminalke, a tek onda političarke

  Krajem 90-ih godina dominacija muškaraca u ozbiljnom medijskom sadržaju bila je čak dvotrećinska, a da se u 21. stoljeću situacija nije previše promijenila, pokazali su rezultati 1229 analiziranih jedinica 72 središnje informativne emisije iz 2009. i 2010. Istraživanje  Predstavljenost žena u središnjim informativnim emisijama HRT-a, RTL-a, NOVE TV u 2009. i 2010. godini autorice Svjetlane Knežević pokazalo je da u informativnim emisijama nacionalnih tekevizija, žena je u prosjeku glavnom aktericom bila tek 7,8 % (od 14 emisija, glavnom aktericom u njih 7 je bila bivša premijerka Jadranka Kosor), a muškarac čak 31 %.

 • Mit o "ženskom mozgu"

  Mit o "ženskom mozgu"

  Ideja da su mozgovi djevojčica i dječaka toliko različiti da bi trebali biti odgajani i obrazovani na različite načine i usmjeravani k različitim karijerama predstavlja jednu od najuspješnijih medijskih priča desetljeća. Mala skupina zagovornika promovirala je ovo gledište s takvim intenzitetom da je postalo uobičajenom mudrošću. Pišu najprodavanije knjige, drže govore pred velikim skupinama učitelja, roditelja i školskih administratora, i citirani su—beskonačno i uglavnom nekritički— od novinskih medija. Oni tvrde da će zbog velike razlike između dječaka i djevojčica jednospolni razred poboljšati školski uspjeh djece

 • Hollywoodski stereotipi o ženama

  Hollywoodski stereotipi o ženama

  Nije neobično da ljudi kritiziraju način na koji Hollywood predstavlja žene, no te su kritike najčešće upućene na račun likova koji su u filmu isključivo zato da bi glavni junak imao s kime spavati, ili zato da paradiraju naokolo u pripijenim trikoićima i vrtoglavo visokim potpeticama. Da, to je svakako iritantno, no takvi filmovi niti ne pokušavaju sakriti činjenicu da podilaze muškarcima.

 • Šta će mi štikla kad sam žena!

  Šta će mi štikla kad sam žena!

  Mnogo surogata. Svuda oko nas. Mnogo truda da se prirodni zakoni dekodiraju i u novom prenaglašenom kodu se toliko udaljavaju od onog što menjaju, da više ne znaš da (...)

 • Neće meni žena biti šefica!

  Neće meni žena biti šefica!

  Iako se, barem na prvi pogled, čini da nam je društvo postalo demokratičnije, manje patrijarhalno i spolno diskriminirajuće, jedno od područja u kojem i dalje prevladavaju jaki seksistički stereotipi i prava žena često se krše jest - svijet rada. Naime, upravo je diskriminacija na radnom mjestu, a među najtežim oblicima je uznemiravanje, među vodećim pritužbama koje su lani pristigle u Ured Pravobraniteljice.

 • Politički govor: emotivnost vs. agresivnost

  Politički govor: emotivnost vs. agresivnost

  Koncept vezivanja žena uz privatnost, a muškaraca uz javnost, problem je koji ima dugu tradiciju, a koji ukazuje na to kako je zadaća žena bila da budu majke i (...)

 • Krovopokrivačica? Zidarica? Soboslikarica? Zašto ne!

  Krovopokrivačica? Zidarica? Soboslikarica? Zašto ne!

  Tom se devizom vode u New Yorku, gdje već tridesetak godina postoji program koji potiče zapošljavanje žena u tradicionalno muškim zanimanjima - u građevinarstvu, (...)

Iz drugih medija

AEM