Članci s tagom: srbija

 • Hoće li se ove godine održati gay pride u Beogradu?

  Hoće li se ove godine održati gay pride u Beogradu?

  Desničarski pokret Dveri uputio je srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo sa zahtjevom da se ogradi od mimohoda i stane (...)

 • Stvaranje Društvenog centra u Novom Sadu

  Stvaranje Društvenog centra u Novom Sadu

  Posljednjih se mjeseci prošle godine u Novom Sadu ozbiljnije i intezivnije pokrenulo pitanje nedostatka javnih prostora koji bi služili građanima i udrugama za ostvarivanje svojih projekata, međusobne razmjene ideja i u kojima bi se odvijale društveno korisne aktivnosti za zajednicu.

 • Surova pravda za za žrtve silovanja

  Surova pravda za za žrtve silovanja

  Prosječna kazna za silovatelje u Crnoj Gori i Srbiji ne prelazi tri godine, dok se njihove žrtve suočavaju sa doživotnom traumom i patnjom.

 • Umetnost radi akcije - Festival radi iskorak/a

  Umetnost radi akcije - Festival radi iskorak/a

  Četvrti Lezbejski aktivistički festival Umetnost radi akcije, u organizaciji Novosadske lezbejske organizacije , održan je 14. i 15. oktobra 2011. godine u (...)

 • Jesen u Srbiji u znaku "glupače"

  Jesen u Srbiji u znaku "glupače"

  One koje uopšte dobiju pravo na život, nadalje se obeležavaju kao "glupače" a neretko bivaju i prebijane, tako bi se u najkraćem, kroz prizmu medija, mogao oslikati (...)

 • Beogradski Pride zabranjen!

  Beogradski Pride zabranjen!

  Srpsko Vijeće za nacionalnu sigurnost (Savet za nacionalnu bezbednost) kojeg vodi predsjednik Boris Tadić, zabranilo je održavanje beogradske Parade ponosa koja je bila zakazana za nedjelju, 2. listopada, javlja b92.net. Tadić i njegova sigurnosna ekipa ovu skandaloznu zabranu obrazložili su zaključkom da bi beogradski Gay Pride ugrozio nacionalnu sigurnost.

 • Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja

  Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja

  Svaka druga žena u Srbiji je doživela neku vrstu porodičnog nasilja, a u poslednjih godinu dana je ubijena 31 žena. Žene izvan Beograda nešto sklonije da ćute o nasilju. Najčešći razlozi sukobljavanja u porodici su nedostatak novca, ljubomora, a neretko alkohol i droge. Rezultati su to istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta "Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasija".

 • Tadiću, otvorite vojne arhive u Beogradu

  Tadiću, otvorite vojne arhive u Beogradu

  Pozdravljamo razvijanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije, ali velike riječi moraju biti popraćene i konkretnim koracima. Svaka čast razvijanju ekonomskih odnosa, ali Srbija tek treba priznati postojanje ratnih logora na tlu Srbije gdje su mučeni i ubijani vukovarski civili i vojnici, a trebala bi otvoriti i arhiv Vojske Srbije, kazala je Staša Zajović.

 • Srbija će zabraniti neofašističke organizacije

  Srbija će zabraniti neofašističke organizacije

  Ravnatelj srpske policije Milorad Veljović potvrdio je jutros da je među 249 privedenih osoba u neredima nakon jučerašnje Parade ponosa u Beogradu u pritvoru zadržan i vođa neofašističkog pokreta Obraz, Mladen Obradović. Pokazuje li to da Srbija ovoga puta misli ozbiljno? Veljović drži Obradovića jednim od glavnih organizatora nereda te ocjenjuje da su napadi na policiju bili izuzetno organizirani, sinkronizirani te da se nisu slučajno dogodili. To je ilustrirao činjenicom da je preko 60 posto privedenih iz unutrašnjosti Srbije, što znači da je akcija očito uvježbavana.

 • Održavanje parade je pokazatelj koliko je Srbija napredovala na polju poštovanja ljudskih prava

  Održavanje parade je pokazatelj koliko je Srbija napredovala na polju poštovanja ljudskih prava

  U centru Beogradu sutra će, iz trećeg pokušaja, biti održana prva Parada ponosa. Samoj manifestaciji je prethodila verovatno najduža ikada javna rasprava. Vlast je pokazala posvećenost da Prajd bude bezbedno održan, ali je i istaknuto da je od manifestacije još važnije kakve će se promene u društvu dogoditi nakon nje ocenili su učesnici tribine. Paradi ponosa će pored ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, prisustvovati i drugi dužnosnici.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM