Članci s tagom: smrtna-kazna

 • U Rojavi oformljena prva queer vojna jedinica

  U Rojavi oformljena prva queer vojna jedinica

  Prema službenoj izjavi IRPGF-a (International Revolutionary People's Guerilla Forces) 25. srpnja, u Rojavi je oformljena prva LGBT*QI+ jedinica pod nazivom (...)

 • Mukhtiar Mai, borkinja za ženska prava u Pakistanu sudjelovala na tjednu mode

  Mukhtiar Mai, borkinja za ženska prava u Pakistanu sudjelovala na tjednu mode

  Mukhtar Mai , žena koje je preživjela grupno silovanje i javno poniženje prije 14 godina, sudjelovala je u modnom tjednu u Pakistanu, s ciljem da pokaže snagu i (...)

 • Prijete joj vješala jer je ubila muža koji ju je zlostavljao

  Prijete joj vješala jer je ubila muža koji ju je zlostavljao

  Aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava u utorak su upozorili da 22-godišnjoj Iranki Zeinab Sekaanvand prijeti vješanje zbog ubojstva supruga koji ju je (...)

 • Erdogan održao gigantski skup podrške u Istanbulu

  Erdogan održao gigantski skup podrške u Istanbulu

  Više od milijun ljudi u nedjelju se skupilo na gigantskom skupu "za demokraciju" turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i stranke p ravde i razvoja (AKP) u (...)

 • Erdogan se vadi da građani/ke Turske žele uvođenje smrtne kazne

  Erdogan se vadi da građani/ke Turske žele uvođenje smrtne kazne

  "Turci žele povratak smrtne kazne i oni koji vode zemlju moraju ih slušati", izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Erdogan , unatoč tome što su (...)

 • Izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu i politika EU

  Izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu i politika EU

  Sjedeći tjedan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu raspravljat će se o izvješću Eduarda Kukana o stanju ljudskih prava u svijetu i politici (...)

 • Počelo suđenje za silovanje i ubojstvo u New Delhiju

  Počelo suđenje za silovanje i ubojstvo u New Delhiju

  Započelo je suđenje petorici muškaraca koji su napali i brutalno silovali mladu studenticu Jyoti Singh Pandey prošlog mjeseca u New Delhiju , a koja je kasnije (...)

 • Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Europa jedini kontinent bez smrtne kazne, prednjače Azija i Bliski istok

  Svjetski dan borbe protiv smrtne kazne obilježen je po osmi put 10. listopada, dok je u zemljama članicama Europske unije ovaj dan obilježen  kao Europski dan borbe protiv smrtne kazne. UN je još 1966. preporučio ukidanje smrtne kazne, a godine koje su uslijedile obilježene su jačanjem međunarodnog pokreta koji se bori protiv ovakvog kažnjavanja ljudi, pa se sve više zemalja odlučuje ne ukidanje smrtne kazne.U deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda svim državama članicama izričito je savjetovano da ukinu smrtnu kaznu, ili da ona ostane na snazi za iznimno teške zločine.

 • Iranskoj blogerici prijeti smrtna kazna

  Iranskoj blogerici prijeti smrtna kazna

  U subotu bi konačno trebalo da počne suđenje Šivi Nazar Ahari koja se već mesecima nalazi u teheranskom zatvoru zbog svojih aktivnosti u zaštiti ljudskih prava. U najgorem slučaju, Šiva će možda biti osuđena na smrt. Aharijeva je optužena da je zajedno sa svojom organizacijom, Komitetom izveštača o ljudskim pravima, sarađivala sa marksističkom grupom koja se zalaže za svrgavanje Islamske republike. Kao urednica sajta ove organizacije izveštavala je o kršenjima ljudskih prava u Iranu i posebno se zalagala za prava zatvorenika, izbeglica i žena i dece.

 • Italija protjerala Nigerijku osuđenu na smrt

  Italija protjerala Nigerijku osuđenu na smrt

  Faith Aiworo ima 23 godine. Napustila je Nigeriju prije pet godina bježeći od smrtne presude, jer je ubila poslodavca koji ju je u više navrata napastovao i pokušao silovati. Izašla je na slobodu, jer je netko platio jamčevinu i tada je pobjegla. Stigla je u Italiju, ali tamo su je opet dočekali teški problemi. Odvedena je u pritvor za strance ilegalce i ekspresno vraćena avionom u Lagos (Nigerija).  Mnoge organizacije dižu glas za spas Faith Aiworo, ali se talijanska vlast na sve oglušuje.

Iz drugih medija

AEM