Članci s tagom: skloniste

 • 'Ženska pomoć sada' prvi je hrvatski SOS telefon za žrtve nasilja

  'Ženska pomoć sada' prvi je hrvatski SOS telefon za žrtve nasilja

  Prije 30 godina, 3. ožujka 1988. godine, aktivistice Grupe Trešnjevka otvorile su SOS telefonsku liniju pomoći za žene i djecu žrtve nasilja.

 • 'Sve je naopako postavljeno i njezino će ministrovanje imati dugoročne posljedice'

  'Sve je naopako postavljeno i njezino će ministrovanje imati dugoročne posljedice'

  Prilikom jučerašnjeg obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić (...)

 • Caritas preuzima Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja-štićenike neće propitivati o vjeri

  Caritas preuzima Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja-štićenike neće propitivati o vjeri

  Sa svoje službene e-mail adrese, udruga "Mirta" odaslala je obavijest partnerima i suradnicima kako je "primorana zatvoriti program Skloništa za žrtve nasilja u obitelji, zaključno s 30. travnja, te da je, odlukom Grada Splita, ključeve prostora u kojem je djelovalo Sklonište predala Caritasu"...
  Iz gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i suradnju s braniteljima potvrdili su nam tu informaciju. Pročelnica Romana Škrabić ističe, međutim, kako Grad Split nije imao utjecaja na takvu odluku.

 • Utočište pod oblacima

  Utočište pod oblacima

  Dvojica riječkih arhitekata, Miroslav Rajić i Marin Račić iz studija MR2, autori su idejnog projekta za sasvim neobično Utočište za žene, žrtve nasilja. Sklonište za zlostavljane žene arhitekti su pozicionirali na vrhu 83 metara visokog ciglenog dimnjaka. 450 m2 projektiranog prostora, sastoji se od četiri apartmana i dvorane za predavanja te prostorija za psihologe, socijalne radnike i ostale zaposlenike.

 • Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

  Na krovu dubrovačke bolnice zaklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

  Dubrovački Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja gradit će se na krovu tehničkog bloka Opće bolnice Dubrovnik,a stajat će 3,75 milijuna kuna. Aktualiziran je tako pet godina star projekt otvaranja nedostajuće dubrovačke sigurne kuće, za koju je, prema Katičićevu tumačenju, lokacija odabrana zbog povoljnog smještaja i mogućnosti nadogradnje postojećeg objekta. Na potrebu otvaranja utočišta za žrtve obiteljskog nasilja svojedobno su ukazali alarmantni podaci prema kojima je čak četvrtina žena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila suočena s obiteljskim nasilnikom.

 • Je li država kriva za brutalna ubojstva žena?

  Je li država kriva za brutalna ubojstva žena?

  'Netko mora odgovarati za smrt tih žena i, dok se to ne dogodi, zločina će biti sve više. U 90 posto slučajeva kazne su minimalne ili čak ispod toga. Počinitelj nasilja zna da ga zakon neće oštro sankcionirati. Policija, centri za socijalnu skrb i liječnici znaju da - kada krene interna istraga - nitko neće biti odgovoran', rekla je za tportal Neva Tölle iz Autonomne ženske kuće Zagreb, komentirajući jučerašnji zločin u Glini i nedavni masakr u Benkovcu. "Niti jedan predstavnik institucije ne vjeruje ženi kada ona kaže da se boji nasilnika."

Iz drugih medija

AEM