Članci s tagom: sime-lucin

 • Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu

  Homofobija je sveprisutna u hrvatskom društvu

  Tijela državne uprave, poput Vlade i ministarstava, Međunarodni dan protiv homofobije trebali bi već sljedeće godine početi službeno obilježavati, baš kao što se to rade i europske institucije. Na okruglom stolu 'Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba' organiziranom upravo u povodu Dana protiv homofobije u Kući ljudskih prava, predstojnica Vladinog ureda Helena Štimac Radin poručila je kako su prihvaćeni i drugi prijedlozi Centra za LGBT ravnopravnost.

 • O rodnim identitetima u Saboru

  O rodnim identitetima u Saboru

  Na saborskoj sjednici raspravljalo se o prijedlozima SDP-a za izmjene i dopune zakona o državnim maticama i zakona o osobnom imenu vezanima uz rodni identitet.  Šime Lučin je kazao kako teže boljoj zaštiti privatnosti osoba u slučaju kad promijene spol, budući da su oba zakona iz početka 90-ih, a zaštita ljudskih prava otada je uznapredovala. "Na taj bismo način, gotovo simbolički, mogli doprinijeti obilježavanju Dana ljudskih prava", kazao je Lučin.

 • Homofobija u "Otvorenom"-otvorena homofobija

  Homofobija u "Otvorenom"-otvorena homofobija

  Hrvatski odgojno obrazovni i antihomofobni spot 'Fuck you' prikazan je u četvrtak navečer konačno i na nacionalnoj televiziji. Dogodilo se to u 'Otvorenom' Hloverke Novak Srzić, posvećenom ustavnim promjenama kojim bi se ustavna jednakost jamčila i osobama istospolne orijentacije. Tako se - s tri dana zakašnjenja - i javna televizija uključila u proslavu Svjetskog dana borbe protiv homofobije. Dugine boje branili su šefica Kontre Sanja Juras i capo di Zagreb Pride Franko Dota, a suprostavili su im se GROZD-ovac Ladislav Iličić i kolumnist 'Glasa Slavonije' Ivica Šola.

 • Hrvatski zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

  Hrvatski zakoni diskriminiraju transseksualne osobe

  U slučajevima promjene spola ili imena transseksualnih osoba zakoni su diskriminirajući i remete privatnost te ionako ranjive skupine ljudi, rečeno je na današnjem okruglom stolu Lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatske, koje su predstavile svoje zakonske prijedloge kako bi se to promijenilo.

 • Lučin: Nedopustivo je da MUP dozvoli 'antigay' skup koji širi govor mržnje

  Lučin: Nedopustivo je da MUP dozvoli 'antigay' skup koji širi govor mržnje

  - Ako je MUP dao dozvolu za "antigay" skup, to je nedopustivo jer oni šire govor mržnje, pozivaju na rušenje ustavnog poretka i "konačan obračun". Mislimo da bi govor straha i mržnje i sve ono što bi se moglo dogoditi u subotu trebali spriječiti. MUP treba poduzeti mjere i preuzeti odgovornost - poručio je Šime Lučin.

Iz drugih medija

AEM