Članci s tagom: seksualno-nasilje

 • Bisere pred svinje

  Bisere pred svinje

  Prevela Maja Hrgović Ovo sam proljeće i ljeto provela kolutajući očima na svaku vijest o svinjskoj gripi. Gotovo su svakoga dana lokalni reporteri (...)

 • Što nije u redu s prostitucijom

  Ovaj tekst predstavlja govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. Tekst je prevela (...)

 • ŽENE SILOVANE TIJEKOM SUKOBA U BiH JOŠ ČEKAJU NA PRAVDU

  "Ovaj narod zaboravi sve. Oni zaboravljaju nas žrtve. Ali ja nikada neće zaboraviti što se meni dogodilo." (...)

 • UN zahtijeva prestanak korištenja seksualnog nasilja kao ratne taktike

  UN zahtijeva prestanak korištenja seksualnog nasilja kao ratne taktike

  UN-ovo Vijeće sigurnosti u srijedu, 30. rujna, jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se poziva na prestanak koristenja seksualnog nasilja kao ratne taktike. Rezolucija 1888 ponovila je zahtjev petnaesteročlanog tijela za "potpun prestanak svih činova seksualnog nasilja počinjenih sa bilo koje zaraćene strane".

 • Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

  Za sve utjecajne bjegunce svijeta još nije sve izgubljeno...

  U subotu 26.09. uhićen je u Zurichu poznati poljski režiser Roman Polanski . Na temelju tjeralice izdane u SAD-u daleke 1978 tereti ga se za silovanje (...)

 • Sramotno ponašanje policije

  Sramotno ponašanje policije

  Djelatnici Policijske uprave vukovarsko-srijemske uhitili su 21-godišnjaka iz mjesta nedaleko od Vinkovaca, zbog osnovane sumnje da je prije tri mjeseca pokušao silovati 17-godišnjakinju, a prije dva tjedna istukao i silovao djevojčicu od 14 godina. Kod prvog slučaja policajci su žrtvu nagovarali da "sve ostane tajna".

 • Ženska soba započela s medijskom kampanjom "STOP seksualnom nasilju"

  Ženska soba započela s medijskom kampanjom "STOP seksualnom nasilju"

  Cilj ove kampanje je osvijestiti široku javnost o problemu seksualnog nasilja i zlostavljanja. Neumjesni komentari, neprimjereni dodiri i drugi oblici neželjenog, verbalnog ili fizičkog ponašanja seksualne prirode često ostavljaju nevidljive posljedice. Iznošenje istine na svjetlo dana prvi je korak u rješavanju problema seksualnog nasilja.

 • 'Tako je razuzdano živjela da jedno silovanje neće niti primijetiti'

  'Tako je razuzdano živjela da jedno silovanje neće niti primijetiti'

  Bez obzira na Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o sprječavanju diskriminacije, dalek je još put do nestanka spolnih stereotipa i diskriminacije žena. To, nažalost, vrlo zorno, okrutno i neporecivo dokazuju rezultati analiza presuda za silovanje žena.

 • Rezultati istraživanja seksualnog nasilja u Hrvatskoj

  Rezultati istraživanja seksualnog nasilja u Hrvatskoj

  Udruga za zaštitu ženskih prava B.a.b.e. završila je opsežno istraživanje o sankcioniranju seksualnog nasilja nad ženama kod nas, pa smo o prvim rezultatima tog istraživanja porazgovarali sa Sanjom Sarnavkom, predsjednicom udruge.

Stup srama

Iz drugih medija

AEM