Članci s tagom: seksualno-nasilje

 • Vrijeme je za obračun s kulturom koja pretvara muškarce u silovatelje

  Vrijeme je za obračun s kulturom koja pretvara muškarce u silovatelje

  Nikada dosad nije se pridavalo toliko pažnje silovanju i seksualnom nasilju. Posljednjih su godina mediji i društvene mreže bili preplavljeni brojnim takvim (...)

 • 'Ne znam koga se tiču detalji silovanja mlade djevojke?!'

  'Ne znam koga se tiču detalji silovanja mlade djevojke?!'

  V lada je na današnjoj sjednici donijela Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić osudila je način (...)

 • Silovanje kao povod za humoresku

  Silovanje kao povod za humoresku

  Hrvatsku je javnost nedavno potresao šokantan slučaj silovanja dvadesetogodišnje studentice u Podstrani o čemu su pisali gotovi svi veliki i mali portali na hrvatskoj (...)

 • Nobelovke protiv ratnih silovanja

  Nobelovke protiv ratnih silovanja

  U 100 godina, koliko se dodijeljuje Nobelova nagrada, osvojilo ju je samo 12 žena. No, 2006. godine, šest od tih žena – laureatkinje Jody Williams, Shirin (...)

 • Peru širi naknadu za žrtve civilnog rata i na žrtve seksualnog nasilja

  Peru širi naknadu za žrtve civilnog rata i na žrtve seksualnog nasilja

  Svjedočanstva seksualnog nasilja počinjenog tijekom krvavog unutarnjeg sukoba u Peruu mračno je štivo za čitanje. "Kada je prvi muškarac završio, drugi ju (...)

 • Moji zlostavljači

  Moji zlostavljači

  Bila sam seksualno napastovana tri puta prije svoje dvadesete. Evo zašto nisam rekla svojoj obitelji ili policiji.

 • U Vukovaru održan okrugli stol o seksualnom nasilju u ratu

  U Vukovaru održan okrugli stol o seksualnom nasilju u ratu

  Posebna gošća skupa bila je Eve Ensler, autorica Vagininih monologa i kreatorica V-day – globalnog pokreta za zaustavljanje nasilja nad ženama i djevojkama koja je između ostalog rekla: "Dirnuta sam današnjim pričama žena. Zahvaljujem pričama žena iz rata s područja ex Jugoslavije koje su promijenile moj život. Nisam mogla zamisliti da se tako nešto događa na kraju 20. stoljeća."

 • DORH poziva žrtve masovnih silovanja iz rata da daju iskaze

  DORH poziva žrtve masovnih silovanja iz rata da daju iskaze

  Državno odvjetništvo pozvalo je žrtve da im se jave i daju iskaze, jer, kako ističu u priopćenju, nemaju nikakvih prijava ili drugih saznanja o mogućim masovnim silovanjima, a bez njihova svjedočenja dokazivanje toga "posebno odioznog oblika ratnog zločina protiv civilnog stanovništva je otežano, ako ne i nemoguće".

 • Prešućena silovanja

  Prešućena silovanja

  Koliko je žena silovano u Domovinskom ratu, nitko točno ne zna. No neke od njih, uglavnom s vukovarskog područja, skupile su snagu nakon gotovo 20 godina i ispričale javnosti svoje priče. Knjiga 'Sunčica', nazvana po osmomjesečnoj bebi, sadrži simboličnih 14 svjedočanstava žena i jednog muškarca o ratnom zločinu o kojem nitko ne progovara: silovanju.

 • O prostituciji i feminizmu

  O prostituciji i feminizmu

  Govor Rebecce Mott na debati "Što nije u redu s prostitucijom" u sklopu manifestacije Feminizam u Londonu 2009. godine dao je jedan pogled na prostituciju (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM