Članci s tagom: rumunjska

 • Politička (bes)korisnost homofobije: slučaj Hrvatske i Rumunjske

  Politička (bes)korisnost homofobije: slučaj Hrvatske i Rumunjske

  Početkom mjeseca poražen je homofobni referendum o braku u Rumunjskoj , na opće zadovoljstvo i slavlje tamošnjih LGBTIQ organizacija i šireg progresivnog društva.

 • Rumunjska: LGBTQ parovi trebaju pravnu zaštitu

  Rumunjska: LGBTQ parovi trebaju pravnu zaštitu

  Vrhovni sud u Rumunjskoj donio je presudu u kojoj stoji da gej i lezbijski parovi trebaju imati ista prava kao heteroseksualni parovi. Presuda je donesena uoči (...)

 • Rumunjska korak bliže zabrani istospolnih brakova

  Rumunjska korak bliže zabrani istospolnih brakova

  Rumunjski je senat ovog tjedna velikom većinom podržao građansku inicijativu koja želi promijeniti definiciju obitelji u Ustavu nacionalnim referendumom , što bi (...)

 • Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

  Kako se bore feministkinje u Rumunjskoj?

  Vjerojatno ste čitale/i o antikorupcijskim prosvjedima u Rumunjskoj koji su se održavali ove veljače . No, sljedećeg mjeseca, u ožujku, još je jedan marš održan u (...)

 • Silovane, pretučene, izrabljivane

  Silovane, pretučene, izrabljivane

  Tisuće rumunjskih radnica na farmama izložene su užasnom nasilju Svake noći, već gotovo tri godine, Nicoleta Bolos liježe na prljavi madrac u šupi u (...)

 • Rumunjska: Najveći prosvjedi u posljednjih 25 godina

  Rumunjska: Najveći prosvjedi u posljednjih 25 godina

  Građani i građanke diljem Rumunjske već danima prosvjeduju zbog uredbe o dekriminaliziranju nekih oblika korupcije. Tamošnji mediji naglašavaju da je ovo najveći (...)

 • Mađarska najavila referendum o (ne)prihvaćanju izbjegličkih kvota

  Mađarska najavila referendum o (ne)prihvaćanju izbjegličkih kvota

  Mađarski predsjednik Janes Ader najavio je referendum o prihvaćanju ili odbijanju obaveznih izbjegličkih kvota Europske unije. U priopćenju koje je (...)

 • Što o situaciji s izbjeglicama pišu mediji iz ostalih zemalja?

  Što o situaciji s izbjeglicama pišu mediji iz ostalih zemalja?

  NJEMAČKA Mnogobrojni mediji izvještavaju o izjavama bavarskog premijera Horsta Seehofera (CSU) poznatog u zadnje vrijeme po obrani Viktora Orbana i (...)

 • Francuske udruge oštro osudile protjerivanje Roma

  Francuske udruge oštro osudile protjerivanje Roma

  U Francuskoj su 19. kolovoza počela protjerivanja Roma u zemlje iz kojih su došli, uglavnom u Rumunjsku i Bugarsku. Policija je već prije evakuirala ilegalni kamp u kojem je od svibnja živjelo najmanje stotinu rumunjskih Roma na području grada Saint-Etiennea. Francuska nevladina organizacija za ljudska prava  Ligue des Droits de l'Homme u svojoj je izjavi snažno osudila stigmatizaciju Roma. Kad su Rumunjska i Bugarska postale članice Europske unije, francuska vlada je građanima ovih zemalja zabranila pristup na svoje tržište rada.

Iz drugih medija

AEM